nedostatak gasa utiče na trajanje inflacije

Neprilike sa energijom u Evropi utiču na proizvodnju đubriva

AnalizaSvetU fokusuVesti

17.9.2021 12:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Neprilike sa energijom u Evropi utiču na proizvodnju đubriva Neprilike sa energijom u Evropi utiču na proizvodnju đubriva
Energetska kriza u Evropi proširila se i na proizvodnju poljoprivrednog đubriva, te bi mogla dovesti i do smanjenja prehrambenih rezervi i rasta cene namirnica.... Neprilike sa energijom u Evropi utiču na proizvodnju đubriva

Energetska kriza u Evropi proširila se i na proizvodnju poljoprivrednog đubriva, te bi mogla dovesti i do smanjenja prehrambenih rezervi i rasta cene namirnica.

Norveški proizvođač veštačkog đubriva Yara International ASA u petak je izjavio da rekordno visoke cene gasa škode njihovom poslovanju i da će do sledeće nedelje njihov kapacitet proizvodnje amonijaka za Evropu pasti za oko 40 odsto.

Proizvođač iz SAD CF INdustries Holdings Inc. izjavio je u sredu da je ugasio dve fabrike u Velikoj Britaniji zbog previsokih računa za utrošak energije.

Cene đubriva su u skočila prošle godine, nakon što su farmeri dobili pomoć u vidu kupovine prehrambenih proizvoda, a potom nastavili da dobijaju podršku kada je uragan Ida opustošio Luizijanu, srce industrije za proizvodnju đubriva. Visoke cene ovog proizvoda od izuzetne važnosti za poljoprivrednike mogle bi dalje pogoršati inflaciju hrane u trenutku kada globalna glad raste, izveštava Bloomberg.

Prema statistikama Ujedinjenih nacija cene hrane na globalnom nivou su gotovo najviše u prethodnih deset godina. Troškovi su skočili prošle godine, kada su ekstremni vremenski uslovi naneli štetu prinosima, pandemija pogodila lanac nabavke i porasle cene isporuke. To je dovelo do rizika od inflacije kako za centralne banke tako i za potrošače, posebno u siromašnijim zemljama koje zavise od uvoza.

Pomenuta Yara proizvodi gotovo trećinu svetske zalihe amonijaka, koji se koristi u đubrivima, ali i u zdravstvu, tekstilnoj, kozmetičkoj i autoindustriji. Ova kompanija ima fabrike za proizvodnju amonijaka u Norveškoj, Holandiji, Nemačkoj, Italiji, Belgiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Kako su zbog globalnog nedostatka gasa cene u Evropi utrostručene ove godine, javlja se strah da će inflacija biti dugoročna, te da će sprečiti oporavak šire industrije nakon pandemije. 

Industrijski giganti, poput BASF SE, upozoravaju i na efekte rasta cena električne energije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...