NEZAPOSLENOST RASTE TREĆI MESEC ZAREDOM Novi talas otpuštanja u Hrvatskoj već na jesen

RegionVesti

22.7.2020 12:06 Autor: Ljiljana Begović 0

NEZAPOSLENOST RASTE TREĆI MESEC ZAREDOM Novi talas otpuštanja u Hrvatskoj već na jesen NEZAPOSLENOST RASTE TREĆI MESEC ZAREDOM Novi talas otpuštanja u Hrvatskoj već na jesen
Stopa registrovane nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosila je u junu 9,1 odsto, i manja je za 0,4 procentna poena u odnosu na maj, prema poslednjim... NEZAPOSLENOST RASTE TREĆI MESEC ZAREDOM Novi talas otpuštanja u Hrvatskoj već na jesen

Stopa registrovane nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosila je u junu 9,1 odsto, i manja je za 0,4 procentna poena u odnosu na maj, prema poslednjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Mesečni pad registrovane stope nezaposlenosti rezultat je smanjenja broja nezaposlenih uz skromniju dinamiku pada broja aktivnog stanovništva.

Na godišnjem nivou, stopa registrovane nezaposlenosti u junu porasla je za 2,4 procentna poena, tako da je, nakon višegodišnjeg trenda pada, ovo treći mesec zaredom kako se beleži njen međugodišnji rast.

Foto: Shutterstock.com

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj registrovanih nezaposlenih osoba je na kraju juna iznosio 150.651 lica što je za 7.188 osoba ili za 4,6 posto manje u odnosu na maj. Istovremeno, aktivno stanovništvo iznosilo je 1,663.103 osobe, što je za 1.698 osoba manje (-0,1%) nego u maju.

Iako je sezonski rast zaposlenih značajno izostao, jači priliv u evidenciju nezaposlenih osoba sprečavaju vladine mere podrške za očuvanje radnih mesta u delatnostima pogođenim korona krizom, ocenjuje se u analizi.

Prava slika na tržištu rada doći će s jesenjim mesecima, kada isteknu mere i kada se deo sezonskih radnika vrati na Zavod za zapošljavanje. Tada je moguće očekivati snažan rast nezaposlenosti i pad zaposlenosti, piše portal Seebiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...