raznolikost novih projekata dostupnih na filmskom tržištu u Kanu ove godine dokaz su da korona virus nije ugasio nezavisni filmski biznis

Nezavisna filmska produkcija ugrožena je troškovima osiguranja od korona virusa

KulturaLifestyleSvetVesti

8.7.2021 20:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nezavisna filmska produkcija ugrožena je troškovima osiguranja od korona virusa Nezavisna filmska produkcija ugrožena je troškovima osiguranja od korona virusa
Pandemija korona virusa nije usporila nezavisnu filmsku produkciju, što dokazuje veliki broj filmova na Kanskom festivalu, ali postojeće mere za sprečavanje korona virusa otežavaju... Nezavisna filmska produkcija ugrožena je troškovima osiguranja od korona virusa

Pandemija korona virusa nije usporila nezavisnu filmsku produkciju, što dokazuje veliki broj filmova na Kanskom festivalu, ali postojeće mere za sprečavanje korona virusa otežavaju i ograničavaju snimanje filmova, prenosi The Hollywood Reporter.

Obim i raznolikost novih projekata dostupnih na filmskom tržištu u Kanu ove godine dokaz su da korona virus nije ugasio nezavisni filmski biznis. Dok je pandemija zatvarala bioskope, preokrenula modele distribucije i dodala više slojeva komplikacija filmskim snimanjima, od testiranja i maski do uspostavljenih protokola socijalnog udaljavanja i karantina, nezavisne produkcije su pronašle način da snimaju svoje filmove.

„Na početku pandemije mislili smo da će pravi izazov predstavljati masovni nedostatak novih filmova, ali sve je prošlo prilično glatko“, kaže izvršna direktorka kompanije Sierra/Affinity Džen Gorton (Jen Gorton) i dodaje da su filmadžije već do rane jeseni prošle godine uspeli da nastave sa redovnim snimanjem filmova.

Torsten Šumaher (Thorsten Schumacher) iz producentske kuće Rocket Science tvrdi da je ova firma snimila više filmova 2020. godine nego bilo koje druge u njenoj istoriji. „Snimanje filmova pod pretnjom korona virusa uvek košta više i traje duže, ali producenti i dalje rade na tome. Zaista me je nateralo da cenim nezavisno tržište – svi oni ‘avanturistički’ preduzetnici, samoproizvedeni distributeri, proizvođači i finansijeri – oni ne prihvataju ne kao odgovor,“ napominje ona.

Međutim, jedina grupa koju predstavnici nezavisne produkcije nisu uspeli da pridobiju je industrija osiguranja. Nakon što su ih „napale“ štete iz produkcija koje su zbog pandemije primorane da odlažu rad ili se zatvaraju, velike osiguravajuće kompanije u početku su odbile da ponude osiguranje za zaštitu od korona virusa filmadžijama. To se menja, ali troškovi pokrivanja korona virusa i dalje su preskupi za većinu nezavisnih produkcija.

„Dobio sam ponudu koja naplaćuje 140.000 američkih dolara za pokrivanje vrednosti 1,4 miliona – 2,8 miliona dolara od zaraze korona virusom, tačnije u slučaju da ključni član filma, poput reditelja ili glavnog glumca bude pozitivan“, ističe producent i suosnivač irske kompanije Element Pictures, Endrju Lav (Andrew Love) i napominje da je to „izuzetno skupo za većinu nezavisnih kompanija.“

Umesto toga, Element se oslanjao na šeme osiguranja za zaražene korona virusom, koje podržava vlada, poput onih u Velikoj Britaniji, Australiji ili Nemačkoj, pri čemu država deluje kao krajnji osiguravač, obavezujući se da će proizvođačima nadoknaditi neke od njihovih gubitaka izazvanih korona virusom.

Umesto da računaju na podršku osiguravajućih društava, nezavisni producenti se nadaju da će problem nestati, jer pad stope zaraze, porast broja vakcinacija i još bolji sigurnosni protokoli smanjuju rizike od zaraze na minimum, piše The Hollywood Reporter.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...