intervencija države

Nigerijske avio-kompanije suspendovale prizemljenje domaćih letova

BiznisFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

10.5.2022 19:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Nigerijske avio-kompanije suspendovale prizemljenje domaćih letova Nigerijske avio-kompanije suspendovale prizemljenje domaćih letova
Nigerijske avio-kompanije suspendovale su planove za prizemljenje domaćih letova zbog rastućih cena goriva, saopštilo je Udruženje nigerijskih avio-prevoznika (AON). AON je do ove odluke... Nigerijske avio-kompanije suspendovale prizemljenje domaćih letova

Nigerijske avio-kompanije suspendovale su planove za prizemljenje domaćih letova zbog rastućih cena goriva, saopštilo je Udruženje nigerijskih avio-prevoznika (AON).

AON je do ove odluke došao nakon što je dobio „brojne pozive sa najviših nivoa vlasti koji su obećavali hitnu intervenciju“, prenosi Africanews.

AON je prvobitno najavio obustavu domaćih letova u ponedeljak „do daljeg“ zbog skoka cene parafina JetA1, čija je cena po litru skoro učetvorostručena.

„…u interesu nacionalne ekonomije, AON obaveštava širu javnost da je prethodno najavljeni prestanak rada 9. maja suspendovan do uspešnog angažmana sa vladom“, navodi se u saopštenju.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu krajem februara i uvela sankcije Moskvi, svetske cene nafte su porasle, što je izazvalo skok cena goriva u mnogim zemljama.

Vazduhoplovstvo u Nigeriji teško je pogođeno povećanjem cena, zbog čega je nekoliko sindikata u tom sektoru u ponedeljak stupilo u štrajk zahtevajući povećanje minimalne zarade.

Pretnja obustavom svih domaćih letova izazvala je buru reakcija, a vlasti su pozvale AON da „razmotri višestruki efekat zaustavljanja svojih operacija na Nigerijce i putnike širom sveta“.

U martu ove godine prijavljeno je da je nekoliko domaćih letova u Nigeriji odloženo, a drugi otkazani zbog nedostatka goriva za avione.

Nigerijska komisija za zaštitu potrošača (FCCPC) saopštila je da nastoji da pronađe „prihvatljiv aranžman“ sa glavnim trgovcima goriva.

 • SUNCOKRET

  10.5.2022 #1 Author

  Prvo je korona obustavila letove a sada će cena kerozina.

  Odgovori

  • IVAN

   11.5.2022 #2 Author

   Upravo tako odrazice se i na air serbia

   Odgovori

 • kaćica

  10.5.2022 #3 Author

  Ovo je bas nezgodno za mnoge aviokompanije.

  Odgovori

 • GOCA BG

  10.5.2022 #4 Author

  Peihvatljiv aranzman mora da se nadje sto pre…

  Odgovori

 • SANJA

  11.5.2022 #5 Author

  Bice ponovo velikih gubitaka

  Odgovori

 • DJORDJE1

  11.5.2022 #6 Author

  Ovo će verovatno uticati na većinu avio-kompanija, a ne samo na nigerijske.

  Odgovori

 • Lelica

  11.5.2022 #7 Author

  Ma ovo je strasno.

  Odgovori

 • DASHA

  4.11.2023 #8 Author

  Svasta.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...