NLB SPREMNA ZA PREUZIMANJE KOMERCIJALNE BANKE Transakcija od skoro 400 miliona evra do kraja godine

BankeNovacRegionVesti

23.12.2020 08:39 Autor: Julijana Vincan 0

NLB SPREMNA ZA PREUZIMANJE KOMERCIJALNE BANKE Transakcija od skoro 400 miliona evra do kraja godine NLB SPREMNA ZA PREUZIMANJE KOMERCIJALNE BANKE Transakcija od skoro 400 miliona evra do kraja godine
Nova Ljubljanska banka objavila je da je pribavila sve neophodne dozvole za preuzimanje 83 odsto udela u Komercijalnoj banci, u skladu sa ugovorom iz... NLB SPREMNA ZA PREUZIMANJE KOMERCIJALNE BANKE Transakcija od skoro 400 miliona evra do kraja godine

Nova Ljubljanska banka objavila je da je pribavila sve neophodne dozvole za preuzimanje 83 odsto udela u Komercijalnoj banci, u skladu sa ugovorom iz februara.

U saopštenju se navodi da se očekuje da preuzimanje Komercijalne banke, koju je NLB banka kupila od države Srbije za 387 miliona evra, bude završeno do kraja godine.

Podseća se da je NLB 11. decembra na vanrednom sastanku deoničara imenovala Upravni odbor Komercijalne banke. Upravni odbor, koji ima devet članova, predvodiće član odbora NLB banke Arčibald Kremser (Archibald Kremser), a u njemu će biti i predsednik NLB banke Blaž Brodnjak.

Dvojica poslovnih ljudi se rukuju
Foto: Pixabay.com

U Ministarstvu finansija Tanjugu je potvrđeno da će NLB 30. decembra u budžet uplatiti Srbije 395 miliona evra za Komercijalnu banku, čime će biti okončan proces njenog preuzimanja.

Transakcija će biti završena 30. decembra potpisivanjem više dokumenata.

Narodna banka Srbije prethodno je dala saglasnost slovenačkom NLB za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva u Komercijalnoj banci, čime su se, kako je rečeno, stekli uslovi za realizaciju preuzimanja Komercijalne banke.

Nova Ljubljanska banka
Foto: Shutterstock

Postupak po tom zahtevu Nove Ljubljanske banke, za sticanje vlasništva u Komercijalnoj banci, okončan je 9. decembra. Državi je već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije.

Srbija će pored 387 miliona evra za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države, do završetka preuzimanje Komercijalne banke prihodovati ukupno oko 460 miliona evra.

Od već dobijenih 60 miliona evra ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu.

Privatizacija Komercijalne banke deo je sporazuma MMF sa Srbijom, koji ističe krajem godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...