Među hemičarima dvostruki laureat

Nobelova nagrada za hemiju dodeljena Mortenu Meldalu, K. Beriju Šarplsu i Kerolin R. Bertozi

LifestyleVestiZanimljivosti

5.10.2022 13:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nobelova nagrada za hemiju dodeljena Mortenu Meldalu, K. Beriju Šarplsu i Kerolin R. Bertozi Nobelova nagrada za hemiju dodeljena Mortenu Meldalu, K. Beriju Šarplsu i Kerolin R. Bertozi
Kraljevska švedska akademija nauka Nobelovu nagradu za hemiju ove godine je dodelila Kerolin R. Bertozi (Carolyn R. Bertozzi), Mortenu Meldalu (Morten Meldal) i K.... Nobelova nagrada za hemiju dodeljena Mortenu Meldalu, K. Beriju Šarplsu i Kerolin R. Bertozi

Kraljevska švedska akademija nauka Nobelovu nagradu za hemiju ove godine je dodelila Kerolin R. Bertozi (Carolyn R. Bertozzi), Mortenu Meldalu (Morten Meldal) i K. Beriju Šarplsu (K. Barry Sharpless) “za razvoj hemije klikova i bioortogonalne hemije“.

Šarpls i Meldal su postavili temelje za funkcionalni oblik hemije – hemiju klikova – u kojoj se molekularni gradivni blokovi spajaju brzo i efikasno. Bertozi je “klik hemiji“ dao novu dimenziju i počeo da je koristi u živim organizmima.

„Ponekad su jednostavni odgovori najbolji. Beri Šarpls i Morten Meldal dobili su Nobelovu nagradu za hemiju 2022. jer su uneli hemiju u eru funkcionalizma i postavili temelje klik hemiji. Oni dele nagradu sa Kerolin Bertozi, koja je hemiju klikova podigla na novi nivo i počela da je koristi za mapiranje ćelija. Njene bioortogonalne reakcije sada doprinose ciljanijim tretmanima raka, među mnogim drugim primenama“, navodi se u obrazloženju.

Beri Šarpls je dobitkom današnje nagrade postao peti pojedinac kome su dodeljene dve Nobelove nagrade.

„On ide stopama dvostrukih dobitnika Nobelove nagrade Džona Bardina (John Bardeen), Marije Kiri (Marie Curie), Linusa Polinga (Linus Pauling) i Frederika Sendžera (Frederick Sanger)“, navodi se na Twitter profilu Nobelovog komiteta.

Šarplsu je dodeljena nagrada za hemiju 2001. i 2022. godine.

  • Anna

    5.10.2022 #1 Author

    Dobiti Nobelovu nagradu jednom u životu je izuzetna čast, a dobiti je dva puta znači da je dobitnik izuzetan stručnjak u svojoj oblasti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.10.2022 #2 Author

    Svaka cast…

    Odgovori

  • TATJANA

    9.10.2022 #3 Author

    Svaka cast

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...