U Udruženju noćnih barova i klubova pozdravljaju odluku i kažu da je ovo dobar početak za buduće dogovore

Noćni klubovi oslobođeni plaćanja zakupa

IzdvajamoSrbijaVesti

10.3.2021 08:02 Autor: Marija Jovanović 0

Noćni klubovi oslobođeni plaćanja zakupa Noćni klubovi oslobođeni plaćanja zakupa
Gradsko veće Beograda donelo je odluku da noćne klubove, koji obavljaju delatnost isključivo noću, oslobodi plaćanja zakupa u periodu od 1. aprila ove godine... Noćni klubovi oslobođeni plaćanja zakupa

Gradsko veće Beograda donelo je odluku da noćne klubove, koji obavljaju delatnost isključivo noću, oslobodi plaćanja zakupa u periodu od 1. aprila ove godine do 31. marta naredne godine. U Udruženju noćnih barova i klubova (NOB) pozdravljaju ovu odluku i nadaju se da je ovo samo početak dogovora o pomoći grada.

Da podsetimo, noćni klubovi zatvoreni su od marta prošle godine, od kada je uvedeno vanredno stanje zbog epidemije korona virusa. Prema procenama ovog udruženja, prosečan noćni klub u Beogradu na mesečnom nivou zbog posledica pandemije izgubi oko milion dinara, dok je kriza izazvana virusom Covid-19 ugrozila radna mesta više oko 16.000 ljudi, koliko upošljava noćni život prestonice.

Zamenik gradonačelnika Beograda
Foto: Tanjug

„Za razliku od drugih ugostiteljskih objekata koji nekako rade, makar redukovano, noćni klubovi ne rade godinu dana. Zatvoreni su odlukom nadležnih organa koji donose epidemiloške propise. Zato je grad doneo odluku da ovi noćni klubovi koji posluju u poslovnim prostorima koji su vlasništvo grada Beograda narednih godinu dana, od 1. aprila ove godine do 31. marta naredne godine budu oslobođeni zakupa plaćanja poslovnog prostora“, kazao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je, kako prenosi Beoinfo, apelovao i na druga pravna i fizička lica koji su vlasnici prostora u kojima se u zakupu nalaze noćni klubovi da učine isto jer će na taj način pomoći onima koji ne rade već godinu dana da prežive krizu, da ne otpuste zaposlene i da, kada se sve mere ukinu, ponovo počnu da rade.

„Pozdravljamo odluku Grada Beograda pre svega jer prepoznaje noćne klubove i event centre kao najoštećenije industrije u Beogradu, ali se nadamo da je ovo samo početak dogovora o pomoći grada jer očekujemo da budemo oslobođeni plaćanja rente za onoliki period koliko nam je zbranjeno da radimo. U ovom trenutku je to godinu dana, ali kako stvari stoje to će možda biti i duži period, pa se nadamo da je ovo samo početak rada u tom kontekstu“, kaže za Biznis.rs predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić. 

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, noćni klubovi i barovi ne rade već godinu dana, a problem je jer, po svemu sudeći, neće moći da rade ni sledećih meseci.

„Potencijalno mi nećemo moći da radimo ni u aprilu, maju, junu, a neizvesno je da li ćemo u zatvorenim prostorima za koje plaćamo rentu moći da radimo i u julu i avgustu, što znači da to ne može da bude samo godinu dana, onda moraju da nas oslobode plaćanja zakupa za godinu i po dana“, kazao je Relić i dodao da je ovo dobar početak za buduće pregovore kako bi se spasio noćni život Beograda koji značajno doprinosi turizmu prestonice.

Bašte dozvoljene i na parking mestima

Gradsko veće Beograda donelo je i odluku kojom se omogućava da bašte ugostiteljskih objekata budu postavljene na parking mestima i u skladu sa uslovima koje predviđa zakon budu produžene do 31. decembra ove godine.

Pre dve godine, Grad Beograd zabranio je postavljanje bašti ugostiteljskih objekata na Vračaru na parking mestima. Zbog teške situacije u kojoj su zbog pandemije našli ugostitelji ova odluka je promenjena 1. jula prošle godine i ponovo je dozvoljeno postavljanje bašti na parking mestima do 31. decembra prošle godine. Sada je važenje ove odluke produženo tokom 2021. godine.

„Na ovaj način dodatno pomažemo kompanijama koje se bave ugostiteljstvom da opstanu u vremenu epidemije kao i da građani sede u baštama, na otvorenom, umesto u zatvorenom prostoru“, rekao je Vesić. 
 

Tagovi
POMOĆ

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...