Posrnuli telefonski gigant iz Finske u pokušaju oporavka

Nokia najavila rekonstrukciju i masovna otpuštanja

BiznisEUHi-techLifestyleVesti

17.3.2021 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nokia najavila rekonstrukciju i masovna otpuštanja Nokia najavila rekonstrukciju i masovna otpuštanja
  Nokia planira da u naredne dve godine otpusti između 5.000 i 10.000 zaposlenih širom sveta u cilju restruktuiranja i smanjenja troškova. Čuvena finska... Nokia najavila rekonstrukciju i masovna otpuštanja

 

Nokia planira da u naredne dve godine otpusti između 5.000 i 10.000 zaposlenih širom sveta u cilju restruktuiranja i smanjenja troškova. Čuvena finska kompanija za telekomunikacije trenutno zapošljava oko 90.000 radnika, a nije precizirano u kojim sektorima i državama će biti najviše otpuštanja.

Nokia namerava da uhvati korak sa 5G tehnologijom i da investira u računarstvo, skladištenje podataka u oblacima i u istraživanja digitalne infrastrukture, prenosi BBC. Restruktuiranje bi trebalo da pojača performanse kompanije u odnosu na konkurenciju, kao što su švedski Ericsson i kineski Huawei i da je košta između 600 i 700 miliona evra do 2023. godine.

Foto: Youtube screenshot

Od 2018. godine Nokia ima zaposlene u 100 država, a u sedištu kompanije u Helsinkiju verovatno će biti otvoreno oko 300 novih radnih mesta. Otpuštanja ne bi trebalo da bude u Francuskoj, gde je prošle godine ukinuto više od 1.000 radnih mesta.

“Odluke koje potencijalno mogu uticati na naše zaposlene nikada se ne donose olako. Moj prioritet je da se osigura da svi (koji će biti pogođeni) budu podržani kroz ovaj proces“, naveo je izvršni direktor Nokie Peka Lundmark, koji je prošle godine preuzeo upravljanje kompanijom. On je doveden da pokuša da ispravi greške ranijeg rukovodstva koje je naštetilo ambicijama kompanije u domenu 5G tehnologije i oborilo vrednost njenih akcija.

Izvor: Google

Nokia je nekada bila najveći proizvođač telefona u svetu, ali nije uspela da predvidi popularnost uređaja sa ekranima na dodir, kao što su Apple iPhone i Samsung Galaxy koji su zagospodarili globalnim tržištem. Nokia je na vrhuncu svog poslovnog uspeha imala više od 40 odsto svetskog tržišta mobilnih telefona.

Nokijini modeli 1100 i 1110 iz 2003. odnosno 2005. godine i dalje su najbolje prodavani mobilni telefoni u istoriji, sa 250 miliona primeraka, a od 10 najprodavanijih modela mobilnih telefona svih vremena, osam je proizvela Nokia. Model 3210 iz 1999. godine prodat je u 160 miliona primeraka.  

Foto: Youtube screenshot

Sada već daleke 1996. godine Nokia je proizvela prvi pametni telefon-komunikator, a 2001. je predstavila model 7650 koji je imao kameru. Između 1996. i 2000. godine, u zlatno doba Nokie broj zaposlenih uvećan je za 150 procenata na 27.353 ljudi. U istom periodu prihodi kompanije porasli su za više od 500 odsto.

Planetarni uspeh imao je svoju cenu, pa su se glavni menadžeri kompanije našli pod razvijanjem kratkoročnih performansi, zapostavljajući strateško planiranje i inovacije, podseća Knowledge Insead. Do 2010. postalo je očigledno da je Nokijin operativni sistem Simbian tehnološki zaostao i da ne može da podrži aplikacije koje je lansirao Apple i drugi konkurenti. Za samo šest godina vrednost kompanije Nokia pala je za 90 odsto.

  • N. N.

    17.3.2021 #1 Author

    Definitivno najbolji telefoni.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...