NOVA DUŽNIČKA KRIZA MOGUĆA ZBOG PANDEMIJE Ekstremno siromaštvo preti da pogodi čak 100 miliona ljudi, upozora Svetska banka

SvetVesti

5.10.2020 10:41 Autor: Ljiljana Begović

NOVA DUŽNIČKA KRIZA MOGUĆA ZBOG PANDEMIJE Ekstremno siromaštvo preti da pogodi čak 100 miliona ljudi, upozora Svetska banka NOVA DUŽNIČKA KRIZA MOGUĆA ZBOG PANDEMIJE Ekstremno siromaštvo preti da pogodi čak 100 miliona ljudi, upozora Svetska banka
Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas (David Malpass) izjavio je da bi pandemija Covid-19 mogla da izazove dužničku krizu u mnogim zemljama, zbog čega investitori... NOVA DUŽNIČKA KRIZA MOGUĆA ZBOG PANDEMIJE Ekstremno siromaštvo preti da pogodi čak 100 miliona ljudi, upozora Svetska banka

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas (David Malpass) izjavio je da bi pandemija Covid-19 mogla da izazove dužničku krizu u mnogim zemljama, zbog čega investitori moraju da budu spremni da se angažuju i pomognu im.

Strahuje se da bi pandemija mogla da gurne 100 miliona ljudi u ekstremno siromaštvo, a Malpas ponavlja poziv privatnim bankama i investicionim fondovima da se uključe.

On je upozorio da bi pandemija mogla da izazove još jednu dužničku krizu, jer zemlje u razvoju već idu spiralom slabog rasta i finansijskih problema.

Foto: Pixabay.com

„Evidentno je da neke zemlje ne mogu da vrate dug koji su uzele. Zato moramo da smanjimo nivo duga. To može da se nazove oprost duga ili otpis“, rekao je Malpas. Naglasio je da je važno da se dug smanji restrukturiranjem. Takođe, podsetio je na slične inicijative tokom prethodnih finansijskih kriza.

„Ogroman budžetski deficit i vraćanje dugova pritiskaju ove ekonomije. Pored toga, tamošnje banke ulaze u probleme zbog loših pozajmica“, rekao je Malpas, prenosi Tanjug.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.