Prva Afrikanka na čelu Svetske trgovinske organizacije

Nova generalna direktorka WTO Okonjo-Iveala preuzela dužnost

SvetVesti

1.3.2021 12:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nova generalna direktorka WTO Okonjo-Iveala preuzela dužnost Nova generalna direktorka WTO Okonjo-Iveala preuzela dužnost
Nova generalna direktorka Svetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iveala (Ngozi Okonjo-Iweala) zvanično je preuzela dužnost u ponedeljak, otpočevši petogodišnji mandat na toj funkciji. Okonjo-Iveala... Nova generalna direktorka WTO Okonjo-Iveala preuzela dužnost

Nova generalna direktorka Svetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iveala (Ngozi Okonjo-Iweala) zvanično je preuzela dužnost u ponedeljak, otpočevši petogodišnji mandat na toj funkciji.

Okonjo-Iveala (66), ekonomistkinja i bivša ministarka finansija Nigerije, prva je Afrikanka i prva žena na čelu ovog globalnog trgovinskog tela, čija istorija datira od 1995. godine.

„Dolazim u jednu od najvažnijih institucija na svetu i imamo puno posla. Spremna sam za to“, rekla je Okonjo-Iveala u kratkoj izjavi novinarima, dolazeći s maskom na licu u impozantno zdanje WTO na obali Ženevskog jezera, prenosi agencija AP.

Foto: Tanjug/ AP

Očekuje se da će se prvog radnog dana sastati sa zaposlenima i kratko razgovarati sa nevladinim grupama koje podržavaju predlog važnih reformi u ribarstvu o kojem se raspravlja u WTO, pre nego što održi prvi sastanak Generalnog saveta koji čine predsatvnici 164 države članice WTO. Sastanak Generalnog saveta će biti održan iza zatvorenih vrata putem video konferencije.

Okonjo-Iveala je izabrana za generalnu direktorku STO 15. februara, pošto je administracija novog američkog predsednika Džoa Bajdena otvorila put njenoj pobedi. Naime, prethodna vlada SAD pod vođstvom Donalda Trampa je blokirala njen izbor podržavajući drugog kandidata, južnokorejskog ministra trgovine Jo Mijung-hea (Yoo Myung-hee), koji se kasnije povukao iz trke. Pravila WTO nalažu konsenzus prilikom izbora generalnog direktora.

Okonjo-Iveala je prošlog meseca rekla da su WTO potrebne „opsežne reforme“ i da će joj glavni prioritet biti rešavanje ekonomskih i zdravstvenih posledica pandemije, poput ukidanja izvoznih ograničenja na opremu i vakcine kako bi se one distribuirale svim zemljama kojima su potrebne.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...