NOVA POMOĆ SRPSKOJ PRIVREDI NA JESEN Vlada razmatra mere po ugledu na članice EU, poseban akcenat na mlade i nezaposlene

BiznisSrbijaVesti

12.6.2020 15:23 Autor: Ljiljana Begović 0

NOVA POMOĆ SRPSKOJ PRIVREDI NA JESEN Vlada razmatra mere po ugledu na članice EU, poseban akcenat na mlade i nezaposlene NOVA POMOĆ SRPSKOJ PRIVREDI NA JESEN Vlada razmatra mere po ugledu na članice EU, poseban akcenat na mlade i nezaposlene
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da posle uspešne primene prvih mera za ublažavanje posledica pandemije korona virusa država treba da priprema nove... NOVA POMOĆ SRPSKOJ PRIVREDI NA JESEN Vlada razmatra mere po ugledu na članice EU, poseban akcenat na mlade i nezaposlene

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da posle uspešne primene prvih mera za ublažavanje posledica pandemije korona virusa država treba da priprema nove mere pomoći privredi na jesen, među kojima se razmišlja i o ideji u vezi sa akcijom „vaša prva plata“ namenjenoj srednjoškolcima i studentima.

Na onlajn konferenciji „Kako najbolje iskoristiti pomoc EU?“ na kojoj je bilo reči o ekonomskim merama za odgovor na pandemiju u Srbiji, Čadež je rekao da je akcija „vaša prva plata“ ideja koju je moguće sprovesti i da bi to bila dobra mera.

Akcija bi podrazumevala da država za mlade, nezaposlene, koji nemaju radnog iskustva omogući 20.000 dinara za srednjoškolce i 30.000 dinara za studente za njihov prvi posao. To bi im, objasnio je Čadež, omogućilo da steknu nova i praktična iskustva.

Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Sprema se novi paket ekonomskih mera po uzoru na članice EU

„Do septembra, do konsituisanja novog saziva skupštine teško je očekivati veće ili suštinske nove mere. Do tada je bitno da se pripremimo. Sada gledamo nacrte različitih zakona članica EU, od Slovenije i Austrije, o tome kako oni spremaju neke stvari koje do sada možda nisu bile u skladu sa zaštitom konkurencije“, rekao je Čadež.

Čadež je rekao i da je  bio na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić i privrednicima iz građevinske industije, prehrambene proizvodnje, metalske industrije, elektronike i da su razgovarali o idejama za nove mere pomoći za rast industrije.

Predsednik PKS je poručio da nema oporavka srpske ekonomije bez oporavka globalne, pre svega evropske ekonomije.

Naveo je da je u Nemačkoj razgovarao sa tamnošnjim privrednicima i rekao da je dobro što oni nisu pesmistični.

„Ono što su oni rekli i što sam čuo iz kontakata u krugovima vlade i Bundestaga je da kakav god drugi talas bio, zatvaranje ekonomije više neće biti moguće. Ljudi su shvatili šta je zatvaranje ekonomije sve izazvalo. Svi se nadaju da taj drugi talas neće biti toliko intenzivan“, rekao je Čadež na onlajn konferenciji koju je organizovala Delegacija EU u Srbiji, u saradnji sa Centrom za evropske politike, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...