NOVE EKONOMSKE MERE HRVATSKE VLADE PROTIV KRIZE Država preuzima teret plaćanja doprinosa

RegionVesti

2.4.2020 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NOVE EKONOMSKE MERE HRVATSKE VLADE PROTIV KRIZE Država preuzima teret plaćanja doprinosa NOVE EKONOMSKE MERE HRVATSKE VLADE PROTIV KRIZE Država preuzima teret plaćanja doprinosa
Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je nove ekonomske mere hrvatske vlade za ublažavanje posledica epidemije korona virusa, prenosi novac.hr. Plenković je najavio da se... NOVE EKONOMSKE MERE HRVATSKE VLADE PROTIV KRIZE Država preuzima teret plaćanja doprinosa

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je nove ekonomske mere hrvatske vlade za ublažavanje posledica epidemije korona virusa, prenosi novac.hr.

Plenković je najavio da se predlaže da postojeća mera o isplati minimalne plate od 3.250 kuna, koju već koristi 65.000 firmi za 400.000 radnika za mart, za april i maj bude povećana na 4.000 kuna neto po radniku (oko 524 evra).

Ujedno, država će preuzeti teret plaćanja doprinosa za ove plate. Ta mera za april i maj, kao i za mart iznosi 8,5 milijardi kuna (oko 1,1 milijarda evra) izjavio je Plenković i napomenuo da se ta mera može koristiti pod uslovom da poslodavci zadrže radna mjesta.

Druga mera namenjena je preduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan, i koji će bilo delimično ili u celini biti oslobođeni od poreskih obaveza za april, maj i jun, i to poreza na dobit, dohodak i doprinosa.
Treći element mera odnosi se na plaćanje PDV, koje će se moći može odložiti sve dok se ne naplate izdati računi, kao što je to do sada važilo za male preduzetnike.

Hrvatski premijer je izjavio i kako će država biti maksimalno štedljiva i ići će se na izvršavanje samo nužnih rashoda.

Plenković je najavio i razgovore sa socijalnim partnerima, pre svega sindikatima kako ići na dalje uštede s obzirom na trenutnu situaciju. On je dodao da za isplate za mart, koje će biti isplaćene u aprilu, ima novca i za penzije i za plate. O isplatama u maju, koje se odnose na april, razgovaraće se u narednom periodu i videće se kako odgovoriti na te izazove, rekao je Plenković i dodao da se u koordinaciji sa Hrvatskom narodnom bankom traže izvori za finansiranje. On veruje da će se naći finansijski izvori da država i svi njeni segmenti funkcionišu..

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...