NOVI EKONOMSKI KORACI OD OKTOBRA Sledi pomoć hotelijerima i novim firmama, ne odustajemo od ulaganja u infrastrukturu, kaže Mali

IzdvajamoSrbijaVesti

11.9.2020 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NOVI EKONOMSKI KORACI OD OKTOBRA Sledi pomoć hotelijerima i novim firmama, ne odustajemo od ulaganja u infrastrukturu, kaže Mali NOVI EKONOMSKI KORACI OD OKTOBRA Sledi pomoć hotelijerima i novim firmama, ne odustajemo od ulaganja u infrastrukturu, kaže Mali
Država redovno analizira posledice pandemije korona virusa, a kako bismo stekli detaljnu sliku o našim prihodima i finansijama i isplanirali eventualne dalje korake, sačekaćemo... NOVI EKONOMSKI KORACI OD OKTOBRA Sledi pomoć hotelijerima i novim firmama, ne odustajemo od ulaganja u infrastrukturu, kaže Mali

Država redovno analizira posledice pandemije korona virusa, a kako bismo stekli detaljnu sliku o našim prihodima i finansijama i isplanirali eventualne dalje korake, sačekaćemo oktobar i novembar, izjavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Srbija je do sada, podseća ministar, u okviru paketa ekonomskih mera izvojila oko 5,8 milijardi evra, a ta pomoć otišla je građanima, privrednim subjektima i zaposlenima.

„To je značajno pomoglo da se održi privreda i da se sačuvaju radna mesta. Bez obzira na užasne efekte koje proizvodi pandemija, u našoj zemlji je bilo više novoosnovanih nego ugašenih privrednih subjekata, a nezaposlenost u drugom kvartalu godine je na istorijski niskom nivou od 7,3 odsto“, naglasio je ministar.

Foto: Tanjug

U najvećem problemu zbog pandemije bila su mala i srednja preduzeća, te su mere mahom bile podređene njihovim potrebama, a ove nedelje, kako je podsetio ministar, uplaćen je poslednji minimalac privrednim subjektima i zaposlenima koji su već koristili mere.

Novu uplatu dve minimalne zarade od 60 odsto, u ukupnom iznosu od 36.000 dinara mogu očekivati i novoosnovane firme 21. septembra. Ta pomoć je dodatni podstrek za njihovo učvršćivanje na tržištu„, podsetio je Mali.

Foto: Pixabay.com

Pomoć države uskoro dobijaju i gradski hotelijeri. Imaju rok do 15. septembra da se prijave za korišćenje subvencija, koje su 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Cilj države, prema rečima ministra, jeste podsticanje samoodrživosti i rasta, a u tome će značajnu ulogu odigrati i otvaranje Američke razvojne agencije (DFC) u Beogradu.

Nova ulaganja, kako najavljuje ministar, mogu se očekivati i u puteve, železnicu, infrastrukturu…

Ostajemo posvećeni planu „Srbija 2025“, koji bi trebalo da omogući ostvarenje našeg cilja – da prosečna plata za pet godina bude 900, a prosečna penzija oko 430 evra„, zaključio je Siniša Mali.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...