NOVI PODSTICAJI EVROPSKE CENTRALNE BANKE Povećan program kupovine obveznica za 500 milijardi evra

BankeEUNovacVesti

10.12.2020 16:15 Autor: Julijana Vincan 0

NOVI PODSTICAJI EVROPSKE CENTRALNE BANKE Povećan program kupovine obveznica za 500 milijardi evra NOVI PODSTICAJI EVROPSKE CENTRALNE BANKE Povećan program kupovine obveznica za 500 milijardi evra
Evropska centralna banka povećala je program kupovine obveznica novim podsticajima od 500 milijardi evra, jer je zimski talas korona virusa i rast broja zaraženih... NOVI PODSTICAJI EVROPSKE CENTRALNE BANKE Povećan program kupovine obveznica za 500 milijardi evra

Evropska centralna banka povećala je program kupovine obveznica novim podsticajima od 500 milijardi evra, jer je zimski talas korona virusa i rast broja zaraženih izazvao zatvaranje privreda velikih razmera uoči božićnih i novogodišnjih praznika.

Upravni savet ECB, koji broji 25 članova, odlučio je da poveća kupovinu obveznica za 500 milijardi evra na 1.850 milijardi evra, sa sadašnjih 1.350 mlijardi evra, i da produži program podrške najmanje do marta 2022. godine. Prvobitno trajanje programa bilo je oročeno do sredine 2021.

Kupovine obveznica, koje se realizuju putem štampanja novog novca, smanjuju troškove dugoročnog zaduživanja i omogućavaju da krediti budu dopstupni po pristupačnoj ceni potrošačima, preduzećima i vladama širom evrozone.

Evropska centralna banka
Foto: Tanjug/AP

Kako je istaknuto, taj program od ključne je važnosti kao pomoć preduzećima da prežive dok se pandemija ne povuče, i kao podrška vladama koje se zadužuju kako bi finansirale mere iz paketa pomoći privredi i radnicima.

ECB je takođe proširila svoju ponudu ultra jeftinih, dugoročnih kredita za banke, i zadržala na nepromenjenom nivou ključne kamatne stope na svoje glavne operacije refinansiranja, na prekonoćne pozajmice i depozite – na nula odsto, na 0,25 i na minus 0,50 procenata, respektivno.

Akteri na tržištima kapitala su u velikoj meri očekivali da će centralna banka evrozone povećati obim kupovine obveznica, budući da je u oktobru obećala da će „rekalibrirati svoje instrumente“, pošto je ponovni porast broja slučajeva korona virusa širom kontinenta doveo do novih zatvaranja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...