Podrška učenicima za pripremu završnog ispita

Novi portal eVežbaonica mogao bi da uštedi novac roditeljima

KulturaSrbijaU fokusuVesti

13.6.2022 17:43 Autor: Julijana Vincan 21

Novi portal eVežbaonica mogao bi da uštedi novac roditeljima Novi portal eVežbaonica mogao bi da uštedi novac roditeljima
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pokrenuli su novi portal za podršku učenicima osmog razreda u... Novi portal eVežbaonica mogao bi da uštedi novac roditeljima

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pokrenuli su novi portal za podršku učenicima osmog razreda u pripremi za završni ispit – eVežbaonica (evezbaonica.zvkov.gov.rs), na kome učenici mogu da rešavaju zadatke i provere svoje znanje.

Na portalu, koji je kreiran u saradnji sa eUpravom i profesorima Matematičkog fakulteta u Beogradu i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, učenici mogu pronaći zadatke iz sedam predmeta – srpski jezik/maternji jezik, matematika, fizika, hemija, biologija, geografija i istorija, piše na sajtu resornog ministarstva.

Naglašeno je da su zadaci raspoređeni prema težini na tri nivoa – osnovni, srednji i napredni nivo, a sastavljeni su na osnovu obrazovnih standarda. Ovim nivoima opisuju se zahtevi različite težine, kognitivne kompleksnosti i obima znanja, od jednostavnih ka složenim.

Pored zadataka na srpskom jeziku, na portalu se nalaze i zadaci na osam jezika nacionalnih manjina – albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom ili hrvatskom. Tako da učenici na svom nastavnom jeziku mogu da pristupe eVežbaonici i da odgovaraju na zahteve u zadacima.

Cene privatnih časova

Prema podacima dostupnim na nekoliko sajtova za zakazivanje dodatnih pripremnih časova za završni ispit osmaka, cena za jedan predmet iznosi 840 dinara po dvočasu, dok se kao paket nudi ceo program od 21.000 dinara za 25 dvočasa.

Cena dvočasa za dva predmeta iznosi 756 dinara (po predmetu), gde je cena celokupnog programa 37.800 dinara, dok je cena za tri predmeta 672 dinara po dvočasu, a cena takvog programa 50.400 dinara.

Nastavnik drži čas onlajn
Foto: Pexels.com

Ovakve privatne škole nude često i mogućnost plaćanja u ratama, ali nije reč o maloj svoti novca, ukoliko se uzme u obzir već poprilično opterećen budžet jedne porodice. Naravno, cene časova i načini plaćanja variraju od škole do škole, pa i od nastavnika koji daju individualne časove, i kreću se uglavnom od 10 do 20 evra po dvočasu.

Prošlogodišnja analiza „Troškovi visokog obrazovanja“ Instituta za razvoj i inovacije pokazala je da je u školovanje jedne osobe od predškolskog uzrasta, preko osnovne i četvorogodišnje srednje škole do kraja akademskih studija, koje su u proseku trajale pet godina, uloženo oko 34.000 evra.

Polaganje završnog ispita krajem juna

Završni ispit polažu svi učenici na kraju osmog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i odrasli koji stiču osnovno obrazovanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje obrazovanje odraslih.

U školskoj 2021/2022. godini završni ispit polaže se u junskom roku, i to 27, 28. i 29. juna.

„Izuzetno, učenici koji iz opravdanih razloga ne pristupe polaganju završnog ispita u junskom roku, mogu obaviti završni ispit u avgustovskom roku, uz sprovođenje iste procedure kao u junskom roku“, naglasili su iz resornog ministarstva.

Učenici će polagati završni ispit rešavanjem zadataka u okviru tri testa: iz predmeta srpski jezik, odnosno maternji jezik, iz predmeta matematika i kombinovanog testa.

„Kombinovani test ispituje kompetencije iz prirodnih i društvenih nauka i obuhvata sadržaj iz nastavnih predmeta biologije, geografije, istorije, fizike i hemije, kao i opšte kompetencije zajedničke za pojedine prirodne i društvene nauke“, obrazloženo je na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dodaje se da resorno ministarstvo organizuje pripremu svih učenika za završni ispit i sprovodi završni ispit, dok testove priprema Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

„Koncept završnog ispita utvrđen je 2010. godine, sa ciljem da se obezbede podaci o stepenu ostvarenosti opštih i posebnih standarda postignuća, odnosno obrazovnih standarda za kraj obaveznog obrazovanja i vaspitanja, što je osnova za vrednovanje kvaliteta obaveznog obrazovanja. U razvoju koncepta ispita uvažene su tri njegove glavne funkcije – sertifikaciona, selekciona i evaluativna. Nakon obavljenog ispita smatra se da je učenik završio osnovnu školu i stekao pravo upisa u srednju školu, što znači da za ovaj ispit nije određen minimum znanja za polaganje“, objasnili su iz resornog ministarstva.

Tagovi
NAUKA SRBIJA
 • kaćica

  13.6.2022 #1 Author

  Odlicne vesti za roditelje.

  Odgovori

 • TATJANA

  13.6.2022 #2 Author

  Ovo svima olaksava, i deci i roditeljima

  Odgovori

  • goca87

   14.6.2022 #3 Author

   Super, od velikog značaja za one roditelje koji svojoj deci ne mogu da plate privatne časove

   Odgovori

 • VILENJAK

  13.6.2022 #4 Author

  Ako funkcioniše kao online nastava, nema od tog posla ništa!

  Odgovori

 • TINA

  13.6.2022 #7 Author

  Korisno i lakse je I za decu I za roditelje

  Odgovori

  • Lelica

   15.6.2022 #8 Author

   Korisno jeste,e sad da li je lakse to je pitanje.

   Odgovori

 • GOCA BG

  13.6.2022 #9 Author

  Najvise ce znaciti djacima…

  Odgovori

 • NATI29

  13.6.2022 #10 Author

  I o tome da misle

  Odgovori

 • IVAN

  13.6.2022 #11 Author

  Super bravo bice im lakse

  Odgovori

 • GAGA

  13.6.2022 #12 Author

  Svaka usteda ce znaciti rodoteljima, pod uslovom da se postigne cilj

  Odgovori

 • BOJANA

  14.6.2022 #13 Author

  Čim je dostupno preko telefona, učenicima će biti lakše 🙂

  Odgovori

 • NINICA

  14.6.2022 #14 Author

  Biće im dosta lakše za učenje, odlične vesti!

  Odgovori

 • Anna

  14.6.2022 #15 Author

  Polako sa oduševljavanjem. Videćemo kako će funkcionisati portal.

  Odgovori

 • SNEZANA

  14.6.2022 #16 Author

  E kad docekasmo da nesto i ustedi novac roditeljima

  Odgovori

 • VOJKAN

  14.6.2022 #17 Author

  Samo je pitanje da li će ovakva učionica biti delotvorna

  Odgovori

 • DEKSI

  14.6.2022 #18 Author

  Ako je napravljeno kako treba, olaksace im..

  Odgovori

 • MARKO7

  14.6.2022 #19 Author

  Pa ovo je super projekat….

  Odgovori

 • Emilija

  14.6.2022 #20 Author

  Konacno nesto lepo i korisno

  Odgovori

 • STRAHINJA

  19.6.2022 #21 Author

  Super projekat

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.