Podrška učenicima za pripremu završnog ispita

Novi portal eVežbaonica mogao bi da uštedi novac roditeljima

KulturaSrbijaU fokusuVesti

13.6.2022 17:43 Autor: Julijana Vincan 21

Novi portal eVežbaonica mogao bi da uštedi novac roditeljima Novi portal eVežbaonica mogao bi da uštedi novac roditeljima
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pokrenuli su novi portal za podršku učenicima osmog razreda u... Novi portal eVežbaonica mogao bi da uštedi novac roditeljima

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pokrenuli su novi portal za podršku učenicima osmog razreda u pripremi za završni ispit – eVežbaonica (evezbaonica.zvkov.gov.rs), na kome učenici mogu da rešavaju zadatke i provere svoje znanje.

Na portalu, koji je kreiran u saradnji sa eUpravom i profesorima Matematičkog fakulteta u Beogradu i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, učenici mogu pronaći zadatke iz sedam predmeta – srpski jezik/maternji jezik, matematika, fizika, hemija, biologija, geografija i istorija, piše na sajtu resornog ministarstva.

Naglašeno je da su zadaci raspoređeni prema težini na tri nivoa – osnovni, srednji i napredni nivo, a sastavljeni su na osnovu obrazovnih standarda. Ovim nivoima opisuju se zahtevi različite težine, kognitivne kompleksnosti i obima znanja, od jednostavnih ka složenim.

Pored zadataka na srpskom jeziku, na portalu se nalaze i zadaci na osam jezika nacionalnih manjina – albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom ili hrvatskom. Tako da učenici na svom nastavnom jeziku mogu da pristupe eVežbaonici i da odgovaraju na zahteve u zadacima.

Cene privatnih časova

Prema podacima dostupnim na nekoliko sajtova za zakazivanje dodatnih pripremnih časova za završni ispit osmaka, cena za jedan predmet iznosi 840 dinara po dvočasu, dok se kao paket nudi ceo program od 21.000 dinara za 25 dvočasa.

Cena dvočasa za dva predmeta iznosi 756 dinara (po predmetu), gde je cena celokupnog programa 37.800 dinara, dok je cena za tri predmeta 672 dinara po dvočasu, a cena takvog programa 50.400 dinara.

Nastavnik drži čas onlajn
Foto: Pexels.com

Ovakve privatne škole nude često i mogućnost plaćanja u ratama, ali nije reč o maloj svoti novca, ukoliko se uzme u obzir već poprilično opterećen budžet jedne porodice. Naravno, cene časova i načini plaćanja variraju od škole do škole, pa i od nastavnika koji daju individualne časove, i kreću se uglavnom od 10 do 20 evra po dvočasu.

Prošlogodišnja analiza „Troškovi visokog obrazovanja“ Instituta za razvoj i inovacije pokazala je da je u školovanje jedne osobe od predškolskog uzrasta, preko osnovne i četvorogodišnje srednje škole do kraja akademskih studija, koje su u proseku trajale pet godina, uloženo oko 34.000 evra.

Polaganje završnog ispita krajem juna

Završni ispit polažu svi učenici na kraju osmog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i odrasli koji stiču osnovno obrazovanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje obrazovanje odraslih.

U školskoj 2021/2022. godini završni ispit polaže se u junskom roku, i to 27, 28. i 29. juna.

„Izuzetno, učenici koji iz opravdanih razloga ne pristupe polaganju završnog ispita u junskom roku, mogu obaviti završni ispit u avgustovskom roku, uz sprovođenje iste procedure kao u junskom roku“, naglasili su iz resornog ministarstva.

Učenici će polagati završni ispit rešavanjem zadataka u okviru tri testa: iz predmeta srpski jezik, odnosno maternji jezik, iz predmeta matematika i kombinovanog testa.

„Kombinovani test ispituje kompetencije iz prirodnih i društvenih nauka i obuhvata sadržaj iz nastavnih predmeta biologije, geografije, istorije, fizike i hemije, kao i opšte kompetencije zajedničke za pojedine prirodne i društvene nauke“, obrazloženo je na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dodaje se da resorno ministarstvo organizuje pripremu svih učenika za završni ispit i sprovodi završni ispit, dok testove priprema Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

„Koncept završnog ispita utvrđen je 2010. godine, sa ciljem da se obezbede podaci o stepenu ostvarenosti opštih i posebnih standarda postignuća, odnosno obrazovnih standarda za kraj obaveznog obrazovanja i vaspitanja, što je osnova za vrednovanje kvaliteta obaveznog obrazovanja. U razvoju koncepta ispita uvažene su tri njegove glavne funkcije – sertifikaciona, selekciona i evaluativna. Nakon obavljenog ispita smatra se da je učenik završio osnovnu školu i stekao pravo upisa u srednju školu, što znači da za ovaj ispit nije određen minimum znanja za polaganje“, objasnili su iz resornog ministarstva.

Tagovi
NAUKA SRBIJA
  • kaćica

    13.6.2022 #1 Author

    Odlicne vesti za roditelje.

    Odgovori

  • TATJANA

    13.6.2022 #2 Author

    Ovo svima olaksava, i deci i roditeljima

    Odgovori

    • goca87

      14.6.2022 #3 Author

      Super, od velikog značaja za one roditelje koji svojoj deci ne mogu da plate privatne časove

      Odgovori

  • VILENJAK

    13.6.2022 #4 Author

    Ako funkcioniše kao online nastava, nema od tog posla ništa!

    Odgovori

  • TINA

    13.6.2022 #7 Author

    Korisno i lakse je I za decu I za roditelje

    Odgovori

    • Lelica

      15.6.2022 #8 Author

      Korisno jeste,e sad da li je lakse to je pitanje.

      Odgovori

  • GOCA BG

    13.6.2022 #9 Author

    Najvise ce znaciti djacima…

    Odgovori

  • NATI29

    13.6.2022 #10 Author

    I o tome da misle

    Odgovori

  • IVAN

    13.6.2022 #11 Author

    Super bravo bice im lakse

    Odgovori

  • GAGA

    13.6.2022 #12 Author

    Svaka usteda ce znaciti rodoteljima, pod uslovom da se postigne cilj

    Odgovori

  • BOJANA

    14.6.2022 #13 Author

    Čim je dostupno preko telefona, učenicima će biti lakše 🙂

    Odgovori

  • NINICA

    14.6.2022 #14 Author

    Biće im dosta lakše za učenje, odlične vesti!

    Odgovori

  • Anna

    14.6.2022 #15 Author

    Polako sa oduševljavanjem. Videćemo kako će funkcionisati portal.

    Odgovori

  • SNEZANA

    14.6.2022 #16 Author

    E kad docekasmo da nesto i ustedi novac roditeljima

    Odgovori

  • VOJKAN

    14.6.2022 #17 Author

    Samo je pitanje da li će ovakva učionica biti delotvorna

    Odgovori

  • DEKSI

    14.6.2022 #18 Author

    Ako je napravljeno kako treba, olaksace im..

    Odgovori

  • MARKO7

    14.6.2022 #19 Author

    Pa ovo je super projekat….

    Odgovori

  • Emilija

    14.6.2022 #20 Author

    Konacno nesto lepo i korisno

    Odgovori

  • STRAHINJA

    19.6.2022 #21 Author

    Super projekat

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...