HILJADU I PO ZARAŽENIH U RUSIJI U JEDNOM DANU Putin se obratio narodu rečima podrške

SvetVesti

9.4.2020 14:22 Autor: Julijana Vincan 0

HILJADU I PO ZARAŽENIH U RUSIJI U JEDNOM DANU Putin se obratio narodu rečima podrške HILJADU I PO ZARAŽENIH U RUSIJI U JEDNOM DANU Putin se obratio narodu rečima podrške
U Rusiji je registrovan rekordan broj novozaraženih korona virusom u jednom danu – 1.459, pa se ukupan broj slučajeva zaraze popeo na 10.131. Život... HILJADU I PO ZARAŽENIH U RUSIJI U JEDNOM DANU Putin se obratio narodu rečima podrške

U Rusiji je registrovan rekordan broj novozaraženih korona virusom u jednom danu – 1.459, pa se ukupan broj slučajeva zaraze popeo na 10.131. Život je od posledica infekcije izgubilo još 13 osoba, tako da je od bolesti koje je izazvao Covid-19 preminulo ukupno 76 osoba. Do saada je izlečeno oko 700 osoba, a predsednik Rusije, Vladimir Putin, pružio je reči podrške i utehe svojim građanima. U poređenju sa drugim zemljama, teritorijalno najveća država na svetu veoma se dobro drži.

Rusija je rano preduzela mere sprečavanja širenja zaraze – zatvarajući među prvima granicu sa Kinom u vreme dok je Kina bila inicijalni izvor pandemije. U međuvremenu, Rusija je poslala medicinsku pomoć za nekoliko zemalja, uključujući Italiju, Siriju, Srbiju i SAD. Ruski predsednik Vladimir Putin, koji vodi zemlju iz izolacije, najavio je u sredu nove mere koje bi trebalo financijski da pomognu lekarima i kompanijama, preneo je Moscow Times.

„Razumem da se umor nagomilao od finansijskih, kućnih i drugih svakodnevnih problema. Vaš uobičajeni životni ritam je poremećen. Biti stalno unutar četiri zida zahteva izdržljivost i to je mučno za većinu ljudi. Ali sada nema izbora. Moramo podneti samoizolaciju i njene testove. Sve prolazi, tako će i ovo proći. Naša zemlja prošla je kroz mnoge ozbiljne izazove. Rusija ih je rešila sve. Pobedićemo i ovu krizu“, uputio je reči podrške ruski predsednik svom narodu.

„Drugog izbora nema. Samoizolacija i s tim povezan pritisak moraju da se izdrže na sve načine. Preokret u borbi protiv infekcije zavisi od naše discipline i odgovornosti. To smo dužni da postignemo”, poručio je Putin. On je istakao da je veoma dragoceno to što je svaki dan potvrđivao snagu i integritet ruskog društva. Posebno je pohvalio lekare i medicinske sestre, koji su se ponašali samopožrtvovano, kao jedan tim. „Verovatno smo prvi put tokom više decenija shvatili koliko je važan i apsolutno presudan njihov rad“, rekao je Putin.

Foto:Tanjug/AP

Stručnjaci iz Rusije pomažu Srbiji

„Ruski medicinski timovi pregledali su pacijente u zdravstvenim ustanovama u Beogradu, Kraljevu, Somboru i Pančevu. U prvih nekoliko dana pregledano je više od 170 pacijenata“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije. Pored toga, dva medicinska tima pregledala su pacijente u Ćupriji. Oni su takođe održali konsultacije sa srpskim zdravstvenim radnicima o načinima lečenja najtežih pacijenata, kao i merama za prevenciju i karantin.

Stručnjaci ruskih snaga za nuklearnu, biološku i hemijsku zaštitu nastavljaju da dezinfekuju različite objekte u Srbiji. Agencija TAS S podseća da je Beograd zatražio pomoć Moskve u borbi protiv epidemije korona virusa krajem marta. Već 3. i 4. aprila u Srbiju je stigla medicinska oprema kao i 87 ruskih stručnjaka, uključujući infektologe. Tokom četvrtka avionom stiže pomoć i za Republiku Srpsku.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...