Pomera se granica za žene, menjaju se i pravila za odlazak u prevremenu penziju

Novi uslovi za penzionisanje od 2022. godine

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

15.12.2021 15:41 Autor: Marija Jovanović 1

Novi uslovi za penzionisanje od 2022. godine Novi uslovi za penzionisanje od 2022. godine
Od sledeće godine menjaju se pravila za odlazak u penziju. U skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, od 1. januara 2022. godine... Novi uslovi za penzionisanje od 2022. godine

Od sledeće godine menjaju se pravila za odlazak u penziju. U skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, od 1. januara 2022. godine važiće novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju.

“Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2022. godini 63 godine i četiri meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja”, navode u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) za naš portal.

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola to pravo mogu da ostvare i sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

“Uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju, kao i za ostale vrste prava, iste su za sve kategorije osiguranika, odnosno i za osiguranike iz kategorije zaposlenih i za samostalne delatnosti i za poljoprivredne osiguranike”, ističu u PIO fondu.

Usklađivanje, odnosno pomeranje granice za odlazak u starosnu penziju planirano je u narednih deset godina, dok je taj rok nešto kraći kada je reč o prevremenim penzijama.

“Zakon propisuje pomeranje starosnog uslova sve do 2032. godine kada će uslovi za žene i muškarce biti izjednačeni, pa će za osiguranike oba pola biti potrebno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kada je reč o prevremenoj starosnoj penziji, pomeranje uslova za odlazak u penziju će biti do 2024. godine, kada će za odlazak u penziju za oba pola biti potrebno 60 godina života i 40 godina staža osiguranja”, navode u PIO fondu.

Umanjenje za prevremenu starosnu penziju maksimalno 20,4 odsto

Na pitanje koje novine od sledeće godine očekuju one koji odlaze u prevremenu starosnu penziju, u PIO fondu napominju da će za ostvarivanje prava na ovu vrstu primanja, od 1. januara 2022. godine muškarcima biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života, a ženama najmanje 39 godina i osam meseci staža osiguranja i 59 godina života.

Osiguranik koji ispunjava uslove za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, a u 2021. godini uslovi za muškarce su najmanje 59 godina života i 40 godina staža osiguranja, a za žene 58 godina i četiri meseca života i 39 godina i četiri meseca staža osiguranja, može da podnese zahtev za ostvarivanje ovog prava.

“U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto”, ističu u PIO fondu.

Kada je reč o samim procedurama i dokumentaciji koja se predaje prilikom odlaska u penziju, u PIO fondu objašnjavaju da se postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja pokreće na zahtev stranke koji se, uz prateću dokumentaciju, podnosi nadležnoj filijali fonda prema mestu prebivališta podnosioca.

U slučaju da lice nema mesto prebivališta, odnosno boravišta na teritoriji Republike Srbije, zahtev se podnosi prema mestu poslednjeg osiguranja. Obrazac zahteva za ostvarivanje prava na starosnu ili prevremenu starosnu penziju građani mogu dobiti u svakoj organizacionoj jedinici fonda ili odštampati sa sajta fonda iz menija Obrasci. Svaki obrazac zahteva sadrži i spisak dokaza potrebnih za ostvarivanje prava koje uz zahtev treba dostaviti fondu. Zahtev sa priloženim dokazima moguće je predati lično na šalteru nadležne organizacione jedinice fonda ili ga poslati poštom kao preporučenu pošiljku, a osim toga zahtev se može podneti i elektronskim putem, korišćenjem veb portala e-Šalter, preko adrese esalter.pio.rs ili preko naslovne stranice sajta fonda“, ističu u PIO fondu.

Na pitanje koliko se čeka samo rešenje od predaje dokumenata do prve penzije, koliki je zakonski rok i šta pokazuje praksa, napominju da se 90 odsto podnetih zateva rešenje o penziji donosi u zakonskom roku do 60 dana, a za osiguranike kojima poslodavci nisu platili doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za sve periode ili imaju inostrani staž koji se mora potvrditi sa drugom državom, ovaj rok se produžava do potvrde podataka.

  • GocaBG

    15.12.2021 #1 Author

    Tuzno je koliko dugo zene treba da rade da bi ostvarile penziju..umesto da smanje oni povecavaju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...