Prosečna penzija za 155.000 ljudi tek nešto više od 12.600 dinara

Otpis kamate ili dela dugova biće deo rešenja za poljoprivredne penzionere

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaU fokusuVesti

4.10.2021 14:17 Autor: Marija Jovanović

Otpis kamate ili dela dugova biće deo rešenja za poljoprivredne penzionere Otpis kamate ili dela dugova biće deo rešenja za poljoprivredne penzionere
U Srbiji u ovom momentu ima 155.325 penzionera koji primaju penziju ostvarenu na osnovu obavljanja poljoprivredne delatnosti. Prosečna penzija ove kategorije penzionera je 12.617... Otpis kamate ili dela dugova biće deo rešenja za poljoprivredne penzionere

U Srbiji u ovom momentu ima 155.325 penzionera koji primaju penziju ostvarenu na osnovu obavljanja poljoprivredne delatnosti. Prosečna penzija ove kategorije penzionera je 12.617 dinara i tek je malo viša od najniže koja iznosi 12.582,51 dinar, što upućuje na to da najveći broj ovih korisnika prima najniži iznos penzije, kažu za Biznis.rs u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako navode, osnovni problem penzijskog i invalidskog osiguranja u oblasti poljoprivredne proizvodnje, sa aspekta osiguranika, je neadekvatno definisana obaveza ulaska u obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje.

“Ona je vezana za posedovanje poljoprivrednog zemljišta od pola hektara, a ne za mogućnost rada i prihoda koje poljoprivredno gazdinstvo pruža. Pored ovoga, generalni problem je što je broj osiguranika niži od broja korisnika (133.083 osiguranika, a 155.235 korisnika) što je znatno nepovoljnije u odnosu na druge kategorije penzionera i osiguranika. I ovako mali broj osiguranika plaća doprinose na najnižu osnovicu, a u velikom broju postoji pojava neplaćanja doprinosa (najčešće iz opravdanih razloga jer prihodi gazdinstva to ne omogućuju), što samo doprinosi potrebi intervencije države za redovnu isplatu penzija iz budžetskih sredstava, a i gomilanju mase nenaplaćenih doprinosa”, ocenjuju u resornom ministarstvu.

Na pitanje šta je uzrok nesrazmerno visokih doprinosa zbog čega ogromna većina ima velike dugove prema državi, u ministarstvu poljoprivrede ističu da nije problem u visini doprinosa, jer gotovo svi osiguranici po osnovu poljoprivrede plaćaju isti na najnižem mogućem obimu, odnosno na najnižu moguću osnovicu u sistemu PIO.

Foto: Tanjug

“Za one koje plaćaju na taj način to opredeljuje i visinu njihove penzije, jer niska osnovica (manja od minimalne zarade) u krajnjem daje i najnižu visinu penzije kad za nju dođe vreme. Problem je što je trenutno zakonski obuhvat ulaska u obavezno penzijsko osiguranje za ovu kategoriju osiguranika takav da postoji veliki broj onih kojima je i tako utvrđena minimalna obaveza za plaćanje doprinosa za PIO prevelika u odnosu na prihode koje imaju od poljoprivrede”, navode u resornom ministarstvu.

Kada je reč o otpisu i reprogramu dugova, objašnjavaju da će eventualni otpis kamate ili dela dugova svakako biti deo rešenja, koje mora da bude dobro izbalansirano, kako bi u maksimalnoj meri bili zaštićeni interesi, kako dužnika – poljoprivrednih osiguranika, tako i svih građana Srbije.

“Rešenje će u pojedinačnim slučajevima biti takvo da nikako neće ugroziti postojeće, pre svega egzistencijalni status dužnika za koje se utvrdi da obaveze nisu ispunjavali iz opravdanih razloga”, kažu za naš portal.

U resornom ministarstvu naglašavaju da su u pripremi potpuno nova rešenja za ovaj deo penzijskog osiguranja koja će ga, potpuno drugačijim, na ekonomski zasnovanom principu ulaska u osiguranje i utvrđivanju obaveza, učiniti pravednim, održivim i veoma prihvatljivim za osiguranike i buduće korisnike.

“Na konačnoj verziji rešenja rade domaći eksperti uz pomoć i monitoring stručnjaka Svetske banke. Predlog zakonskih rešenja će vrlo uskoro ući u javnu raspravu, te u skupštinsku proceduru, ali je od samog trenutka konačnog rešavanja ovog problema (što je nesumnjivo od velikog značaja) važnije da rešenje bude pravedno, ekonomski i socijalno utemeljeno, i dugoročno održivo”.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.