Preko 11 odsto starijih od 15 godina su pušači

Novi Zeland zabranjuje cigarete

EkologijaLifestyleSvetU fokusuVestiZdravlje

9.12.2021 18:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Novi Zeland zabranjuje cigarete Novi Zeland zabranjuje cigarete
Osobe koje budu mlađe od 14 godina 2027. godine neće nikada moći da kupe cigarete na Novom Zelandu, što je deo predloga koji su... Novi Zeland zabranjuje cigarete

Osobe koje budu mlađe od 14 godina 2027. godine neće nikada moći da kupe cigarete na Novom Zelandu, što je deo predloga koji su otkriveni danas, sa ciljem da se smanji broj prodavaca cigareta i da se smanji nivo nikotina u svim proizvodima.

Zabrana će ostati na snazi do kraja života tih ljudi, što znači da osoba koja 2073. godine bude imala 60 godina, neće moći decenijama pre toga da kupuje cigarete.

„Želimo da se osiguramo da mladi ljudi nikad ne počnu da puše, tako da će prekršaj predstavljati prodaja ili nabavka proizvoda od nikotina narednim generacijama“, izjavila je pomoćnica ministra zdravlja Aješa Veral (Ayesha Verall), preneo je Reuters.

Trenutno, 11,6 odsto svih Novozelanđana starijih od 15 godina puši, dok je taj procenat kod starosedelaca Maora 29 odsto, pokazali su vladini podaci.

Lekari i drugi zdravstveni stručnjaci pozdravili su ovu reformu koja će smanjiti pristup duvanu i ograničiti nivoe nikotina u cigaretama.

Foto: Rawpixel.com

Profestorka Dženet Huk (Janet Hook) sa Univerzigteta u Otagu rekla je da će ova mera pomoći ljudima da prestanu da puše ili da pređu na manje štetne proizvode, i učiniti manjom verovatnoću da mladi postanu zavisni od nikotina, piše Reuters.

Međutim, ima i onih su upozorili da bi taj potez mogao da stvori crno tržište za duvan, čega je svesno i ministarstvo zdravlja te je preporuka da se carini obezbedi više resursa za adekvatniju graničnu kontrolu.

Novi Zeland je odlučan u nameri da postigne nacionalni cilj smanjenja nacionalne stope pušenja na pet odsto do 2025. godine, sa ciljem da se taj procenat u nekom trenutku potpuno eliminiše, piše Reuters.

U ovom trenutku, 13 odsto odraslih na Novom Zelandu puši, pri čemu je stopa mnogo veća među domorodačkom populacijom Maora, gde se penje na skoro trećinu. Maori, takođe, pate od veće stope bolesti i smrti.

Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda kaže da pušenje izaziva jedan od četiri raka i ostaje vodeći uzrok smrti, a duvanska Industrija je već više od jedne decenije na meti zakonodavaca zbog ovakve statistike.

Kao deo obračuna koji je najavljen u četvrtak, vlada je uvela velike kontrole duvana, uključujući značajno ograničenje broja mesta na kojima se cigarete mogu kupiti.

  • Tina

    9.12.2021 #1 Author

    Auu

    Odgovori

  • ACIKA

    2.2.2022 #2 Author

    Bravo! Tako i treba da je srece da i kod nas zabrane cigarete mnogo bi manje bilo smrtnih slucajeva od vaskularnih bolesti. Znam da stres takodje moze da utice na srcani ili mozdani udar ali mislim da je krivac broj jedan cigareta. Koja suzava krvna sudove pravi naslage unutar vena arterija i da je pokretac broj jedan kod vaskularnih bolesti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...