Danska kompanija nastoji da zadovolji potražnju za lekom Wegovi

Novo Holdings preuzima Catalent za 11,5 milijardi dolara

EUFirme u fokusuInvesticijeNovacVesti

5.2.2024 15:57 Autor: Vladimir Jokanović 4

Novo Holdings preuzima Catalent za 11,5 milijardi dolara Novo Holdings preuzima Catalent za 11,5 milijardi dolara
Novo Holdings, matična kompanija Novo Nordisk, kupiće ugovornog proizvođača lekova Catalent za 11,5 milijardi dolara u gotovini kako bi pomogla u ispunjavanju velike potražnje... Novo Holdings preuzima Catalent za 11,5 milijardi dolara

Novo Holdings, matična kompanija Novo Nordisk, kupiće ugovornog proizvođača lekova Catalent za 11,5 milijardi dolara u gotovini kako bi pomogla u ispunjavanju velike potražnje za svojim popularnim lekom za mršavljenje Wegovi, saopštila je u ponedeljak danska kompanija.

Kao deo ugovora, Novo Nordisk će kupiti tri Catalentove lokacije za punjenje, jer kompanija nastoji da zadovolji izuzetnu potražnju za novijim, snažnim lekovima za mršavljenje i dijabetes, kao što su Wegovi i Ozempic u poslednjih godinu dana, prenosi Reuters.

Catalent, čije su akcije ojačale za 13 odsto na 61,69 dolara u pretprodajnom trgovanju, glavni je dobavljač završne obrade, odnosno špriceva za punjenje i pakovanje doza za injekcije za Novo Nordisk Wegovi.

„Ova kupovina dopunjuje značajne investicije koje već radimo u pogonima za aktivne farmaceutske sastojke, a lokacije će obezbediti stratešku fleksibilnost našoj postojećoj mreži snabdevanja“, saopštila je danska kompanija.

Novo Nordisk očekuje da će sporazum postepeno pomoći povećanju kapaciteta punjenja od 2026. godine. Novo Nordisk će kupiti tri Catalent lokacije od svog kontrolnog akcionara Novo Holdingsa, koji poseduje 76,9 odsto akcija sa pravom glasa u proizvođaču leka Wegovi.

Danska holding kompanija takođe će preuzeti Catalentov dug, čime će ukupna vrednost preduzeća iznositi 15,5 milijardi dolaraNovo Nordisk izvestio je da je njegova prodaja porasla za 31 odsto i da je neto profit porastao za 51 odsto u 2023. godini u poređenju sa prethodnom godinom, dok je tržišna kapitalizacija dostigla 500 milijardi dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.