OBAVEZNA PRIJAVA ZA SVE NEKATEGORISANE UGOSTITELJSKE OBJEKTE Od 1. oktobra evidencija isključivo preko CIS

BiznisPreduzetnikSrbijaTurizamVesti

22.9.2020 17:10 Autor: Ljiljana Begović 0

OBAVEZNA PRIJAVA ZA SVE NEKATEGORISANE UGOSTITELJSKE OBJEKTE Od 1. oktobra evidencija isključivo preko CIS OBAVEZNA PRIJAVA ZA SVE NEKATEGORISANE UGOSTITELJSKE OBJEKTE Od 1. oktobra evidencija isključivo preko CIS
Ministarstvo turizma poziva sve ugostitelje, koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim ugostiteljskim objektima, da u najkraćem mogućem roku ispune zakonsku obavezu, te se evidentiraju... OBAVEZNA PRIJAVA ZA SVE NEKATEGORISANE UGOSTITELJSKE OBJEKTE Od 1. oktobra evidencija isključivo preko CIS

Ministarstvo turizma poziva sve ugostitelje, koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim ugostiteljskim objektima, da u najkraćem mogućem roku ispune zakonsku obavezu, te se evidentiraju u jedinice lokalne samouprave (JLS).

Ova zakonska obaveza odnosi se na ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim ugostiteljskim objektima, kao što su hostel, prenoćište, konačište, han, konak, etno kuća, salaš, vila, kamping odmorište ili kamping stop, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Takođe, ista obaveza odnosi se i na nekategorisane ugostiteljske objekte za smeštaj nautičkog turizma, u nekategorisanom objektu za smeštaj lovnog turizma vrste lovački dom, lovačka kuća i lovačka koliba, a da, radi evidentiranja, podnesu prijavu jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se objekat nalazi.

TURIZAM, ETNO SELO
Foto: Tanjug

Od 1. oktobra, sa početkom primene pravilnika kojim se uređuje oblast centralnog informacionog sistema (eTurista), ugostititelji će moći da prijavljuju domaće i strane turiste, isključivo preko CIS, piše na sajtu Ministarstva turizma.

Kako upozoravaju iz ministarstva neispunjenjem pomenutih obaveza ugostitelji čine prekršaj iz zakona o ugostiteljstvu i strancima o čemu će biti obaveštena turistička inspekcija i služba za strance Ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto: TO „Tara-Drina“

Iz ministarstva turizma podsećaju lokalne samouprave da svi ugostiteljski objekti bilo da su nekategorisani ili kategorisani, dužni su da budu prijavljeni u CIS. Zakonom su zaprećene prekršajne kazne za neispunjenje navedenih obaveza.

Odgovornom licu odnosno jedinici lokalne samouprave preti kazna od 50. 000 do 100. 000 dinara.

U slučaju da ugostitelji koji su ispunili svoju zakonsku obavezu ne budu uneti u CIS i ne budu u mogućnosti da vode evidenciju korisnika usluga preko tog sistema, usled propusta i nečinjenja JSL, svu odgovornost će snositi odgovorno lice JLS.

Napominju da od 1. oktobra CIS postaje jedini izvor podataka Republičkog zavoda za statistiku ( RZS) o turizmu, a ako JLS ne unesu navedene objekte, a ugostitelji ne budu evidentirali turiste statistički će turistički promet biti umanjen u ovim jedinicama lokalne samouprave, ali i u celoj Srbiji, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...