Javni uvid do 1. jula

Objavljen plan izgradnje glamping odmarališta na Maljenu

SrbijaTurizamVesti

31.5.2024 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Objavljen plan izgradnje glamping odmarališta na Maljenu Objavljen plan izgradnje glamping odmarališta na Maljenu
Opština Požega stavila je na javni uvid nacrt plana detaljne regulacije eko naselja Savremeno selo na planini Maljen. Naselje koje je zamišljeno kao glamping... Objavljen plan izgradnje glamping odmarališta na Maljenu

Opština Požega stavila je na javni uvid nacrt plana detaljne regulacije eko naselja Savremeno selo na planini Maljen. Naselje koje je zamišljeno kao glamping odmaralište imaće pored prostora za šatore i prikolice, i spa centar, restoran i smeštajne objekte, a u planu je i zona za voćarstvo i povrtarstvo.

Kompleks je planiran u ataru sela Ljutice, na površini od oko osam hektara. Naručilac plana je Savremeno selo d.o.o Valjevo.

U okviru zone turizma i ugostiteljstva, u planu su recepcija, prodavnica suvenira, kamp za postavljanje oko 20 prikolica i kamp za 20 šatora, restoran sa oko 150 sedećih mesta, spa centar (zatvoren bazen, sauna, teretana, i slično), oko 25 smeštajnih jedinica različitog tipa sa saunama (za smeštaj od šest do osam osoba), otvoreni sportski teren za odbojku, košarku i mali fudbal, prostor za decu, joga platforme i prostori za piknike i za okupljanja uz logorsku vatru, piše eKapija.

Kada je reč o eko-kampu, u centralnom delu planirano je zajedničko ložište, a za tuširanje će se koristiti voda iz buradi.

Foto: Pixabay.com

Projekat, kako se vidi iz plana, vodi računa o ekologiji, pa je u cilju zaštite i očuvanja ornitofaune spoljašnje osvetljenje eko-kampa potrebno usmeriti ka tlu.

U kampu je takođe predviđeno i korišćenje obnovljivih izvora energije iz solarnih elektrana ili panela na krovovima i nadstrešnicama objekata.

Deo projekta je i uređenje postojeće vododerine i izgradnja mosta, kao i parkinga za 100 vozila i pristupnog puta kampu.

U okviru parcele eko naselja, mestimično, kroz uređenje prostora, moguće je formiranje zona za organsku proizvodnju hrane (voćnjaci i povrtnjaci, ratarska i stočarska proizvodnja).

Plan koji je izradio Arhiplan d.o.o iz Aranđelovca je na javnom uvidu do 1. jula.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.