OBVEZNICE TRAŽENIJE OD AKCIJA Beogradska berza u decembru ostvarila najveći promet u poslednjih osam meseci

BerzaNovacSrbijaVesti

11.1.2021 12:22 Autor: Marko Miladinović 0

OBVEZNICE TRAŽENIJE OD AKCIJA Beogradska berza u decembru ostvarila najveći promet u poslednjih osam meseci OBVEZNICE TRAŽENIJE OD AKCIJA Beogradska berza u decembru ostvarila najveći promet u poslednjih osam meseci
Prema najnovijem izveštaju o trgovanju na Beogradskoj berzi, tokom decembra je ostvaren najveći promet u poslednjih osam meseci. Taj rezultat u dobroj meri su... OBVEZNICE TRAŽENIJE OD AKCIJA Beogradska berza u decembru ostvarila najveći promet u poslednjih osam meseci

Prema najnovijem izveštaju o trgovanju na Beogradskoj berzi, tokom decembra je ostvaren najveći promet u poslednjih osam meseci. Taj rezultat u dobroj meri su pogurale prodaje državnih obveznica, iako je zabeležen blagi rast i na tržištu akcija. U poslednjem mesecu 2020. godine ostvareno je preko četiri hiljade ukupnih trgovanja.

Kada je reč o akcijama kompanija, u pomenutom periodu najviše su se tražile hartije NIS a.d. Novi Sad. One su trgovane 566 puta i zahvaljujući tome zabeležile rast vrednosti od 12 procenata, na cenu od 644 dinara. Ukupan promet akcija kompanije NIS iznosio je 1.385.935 evra.

Na drugom mestu po prometu je jedan od iznenađujućih šampiona na poprilično suženom domaćem tržištu, preduzeće Alfa plam a.d. iz Vranja, sa 1.366.778 evra. Usled smanjene potražnje, njegove akcije pale su za 8,68 odsto, ali na nivo od 21.004 dinara.

Među pet najtrgovanijih našle su se i akcije ALTA banke, Senta – prometa i Fintel energije. Senta – promet a.d. je na prvom mestu dobitnika, jer je vrednost njenih akcija porasla za čak 86,56 odsto, na cenu od 4.664 dinara.

Sveukupno gledano, indeks BELEX15 prikazao je promet od 4.234.885 evra i rast za 4,91 odsto, a indeks BELEXLine promet od 5.130.215 evra i rast od 2,77 procenata. Najveći kupac akcija u decembru bila je brokerska kuća Tesla Capital, sa 36,48 odsto udela u trgovanju.

No, trgovac meseca bila je Erste bank a.d. Novi Sad. Ona je prometovala 58.392.933 evra u državnim obveznicama, čineći 80 procenata ovog tržišnog segmenta, čime je pogurala i ukupne mesečne rezultate Beogradske berze.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...