OČUVANJE STABILNE INFLACIJA RAZLOG USPONA SRBIJE NA LISTI SVETSKIH EKONOMSKIH SLOBODA, objašnjavaju u NBS

BankeNovacSrbijaU fokusuVesti

12.9.2020 09:00 Autor: Redakcija Biznis.rs

OČUVANJE STABILNE INFLACIJA RAZLOG USPONA SRBIJE NA LISTI SVETSKIH EKONOMSKIH SLOBODA, objašnjavaju u NBS OČUVANJE STABILNE INFLACIJA RAZLOG USPONA SRBIJE NA LISTI SVETSKIH EKONOMSKIH SLOBODA, objašnjavaju u NBS
Najveći doprinos napretku Srbije na svetskoj listi Indeksa ekonomskih sloboda dalo je popravljanje ocene u oblasti Zdrav novac, zahvaljujući očuvanju niske i stabilne inflacije,... OČUVANJE STABILNE INFLACIJA RAZLOG USPONA SRBIJE NA LISTI SVETSKIH EKONOMSKIH SLOBODA, objašnjavaju u NBS

Najveći doprinos napretku Srbije na svetskoj listi Indeksa ekonomskih sloboda dalo je popravljanje ocene u oblasti Zdrav novac, zahvaljujući očuvanju niske i stabilne inflacije, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Podsetimo, Srbija je na najnovijoj rang listi svetskih ekonomskih sloboda (Economic Freedom of the World 2020) napredovala za čak deset mesta u odnosu na prethodno rangiranje. Naša zemlja sada se nalazi na 74. poziciji liste od 162 zemlje, koju tradicionalno objavljuje Frejzer institut iz Kanade (Fraser Institute).

Srbija je na skali od 1 do 10 dobila ocenu 7,05, što je blago iznad svetskog proseka od 6,9 u ovom Indeksu, koji pokazuje u kojoj meri su politike i institucije usaglašene sa osnovnim principima ekonomskih sloboda, odnosno nivo do kojeg je zaštićena pošteno stečena imovina, kao i koliko su pojedinci uključeni u dobrovoljne transakcije.

Posmatrano po komponentama indeksa, u odnosu na prethodnu godinu, Srbija je najviše napredovala u oblasti Zdrav novac, gde je ostvarila prosečnu ocenu 8,47, pre svega, zahvaljujući niskoj, stabilnoj i predvidivoj inflaciji koja čuva realnu vrednost dohodaka privrede i građana„, objašnjavaju u NBS.

Prosečna ocena u odnosu na prethodnu listu povećana je i u oblasti Pravni sistem i svojinska prava, Regulacije na kreditnom tržištu, tržištu radne snage i poslovanja (Poslovna regulacija), kao i Slobodnoj trgovini sa inostranstvom.

Foto: Shutterstock

Činjenica da je unutar ovih oblasti najveći napredak zabeležen u oblasti zapošljavanja, otklanjanja trgovinskih barijera i administrativnih zahteva, kao i zaštite prava svojine govori u prilog povoljnijem investicionom ambijentu„, ističe se u saopštenju Centralne banke.

Podsetimo, Indeks ekonomskih sloboda u svetu izračunava se na osnovu 42 pojedinačne varijable, svrstane u pet različitih oblasti: (1) Veličina javnog sektora, (2) Pravni sistem i imovinska prava, (3) Zdrav novac, (4) Sloboda u međunarodnoj trgovini i (5) Poslovna regulacija.

Konačna ocena dobija se kao prosečna ocena za navedenih pet oblasti. Pri izračunavanju ocene kao izvori koriste se podaci Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Svetskog ekonomskog foruma.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.