Finansijski regulatori uvode digitalno tržište u tokove ISO označavanja

Od 2023. godine obavezna standardizacija u prikazivanju najtrgovanijih kriptovaluta

BerzaNovacSvetVesti

26.8.2021 08:14 Autor: Gordana Bulatović 0

Od 2023. godine obavezna standardizacija u prikazivanju najtrgovanijih kriptovaluta Od 2023. godine obavezna standardizacija u prikazivanju najtrgovanijih kriptovaluta
Oznake za identifikaciju bitcoina, ethereuma i druge kripto imovine biće lansirane u septembru, što je još jedan pokazatelj kako ovo brzorastuće, neregulisano tržište prihvata... Od 2023. godine obavezna standardizacija u prikazivanju najtrgovanijih kriptovaluta

Oznake za identifikaciju bitcoina, ethereuma i druge kripto imovine biće lansirane u septembru, što je još jedan pokazatelj kako ovo brzorastuće, neregulisano tržište prihvata obeležja standardizovanog investiranja.

Sposobnost praćenja kriptovaluta postala je glavna briga za regulatore jer je tržište sklono naduvavanju u aprilu dostiglo rekordnu kapitalizaciju od 2.000 milijardi dolara, doživelo izrazitu nestabilnost, a posledično i upozorenja centralnih banaka da bi investitori mogli izgubiti značajna sredstva.

Pojedinačne akcije i finansijski derivati već su dobili jedinstveni identifikacioni broj koji omogućava regulatorima i učesnicima na tržištu da identifikuju, prate i kvantifikuju rizike od trgovanja, piše agencija Reuters.

Novi identifikatori digitalnih tokena ili DTI biće registrovani u DTI Fondaciji, neprofitnoj jedinici Etrading Software-a, fintech kompanije koja pruža tržišnu infrastrukturu.

Kako sektor kripto imovine raste, regulatorima i tržištu će biti potrebni identifikatori da bi ga bolje pratili, ističe partner u kompaniji Etrading Software, Sasan Daneš (Sassan Danesh).

DTI će stvoriti most između tradicionalnih hartija od vrednosti i novog simboličkog sveta, koristeći norme globalne Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) koje će biti finalizovane do kraja septembra.

Tada će DTI registar zvanično izdati identifikatore za 100 najvažnijih kripto imovina i tokena koji predstavljaju više od 80 odsto trenutnog kripto tržišta i uključuju bitcoin, ethereum, dogecoin i ripple, rekao je Daneš, prenosi Reuters. Identifikatori će takođe olakšati poređenje koje berze nude najbolje cene za određenu kripto imovinu, dodaje.

Identifikatori zasnovani na ISO standardima već se koriste za izveštavanje regulatornih tela o trgovanju vrednosnim papirima i derivatima, kako bi se uočile zloupotrebe na tržištu i pravovremeno obezbedila reakcija na rizike, a Daneš očekuje da će DTI dovesti do sličnog zahteva za kripto transakcije.

„Apsolutno vidimo da će postojati regulatorni mandat za izveštavanje o digitalnoj imovini, a to je posledica veličine digitalnog tržišta, što regulatori sada ne mogu zanemariti“, rekao je Daneš.

S obzirom na vreme potrebno za ugradnju DTI-na tržišta, kraj 2023. godine bi verovatno bio najraniji praktičan datum za uvođenje obaveznog izveštavanja.

IT sistemi velikih investitora već upućuju na identifikatore zasnovane na ISO-u, a dodavanje DTI-ja ne bi predstavljalo značajnu ponovnu kalibraciju, što bi olakšalo dodavanje digitalnih sredstava.

„Finansijske institucije kada žele da dodaju digitalnu imovinu u opseg klasa imovine kojima su voljne da trguju, službenik za usklađenost propisa ne želi da donosi potpuno nove politike, a DTI se uklapa jer je deo iste, već postojeće porodice ISO standarda“, objašnjava Daneš.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...