Najavljen i konkurs za novog direktora Fonda za obnovu

Od aprila na stotinu gradilišta rekonstruiše štetu od zemljotresa u Zagrebu i na Banovini

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

23.3.2022 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Od aprila na stotinu gradilišta rekonstruiše štetu od zemljotresa u Zagrebu i na Banovini Od aprila na stotinu gradilišta rekonstruiše štetu od zemljotresa u Zagrebu i na Banovini
Celokupni plan ubrzanja obnove, posebno izgradnje zamenskih kuća biće poznat u aprilu, najavio je na dan druge godišnjice zemljotresa koji je pogodio Grad Zagreb... Od aprila na stotinu gradilišta rekonstruiše štetu od zemljotresa u Zagrebu i na Banovini

Celokupni plan ubrzanja obnove, posebno izgradnje zamenskih kuća biće poznat u aprilu, najavio je na dan druge godišnjice zemljotresa koji je pogodio Grad Zagreb i okolne dve županije, novi ministar prostornog uređenja, građevinarstva i državne imovine, Ivan Paladina.

Plan ubrzanja obuhvatiće konkretne korake i jasnu dinamiku rekonstrukcije i izgradnje gradilišta u sledećih godinu dana i nakon toga, tako da će, prema rečima ministra, do kraja leta biti pokrenuto više stotina gradilišta, prenosi Poslovni.hr.

„Govorim o konstrukcijskoj obnovi i izgradnji zamenskih kuća, a sve se odnosi na područje Zagreba i Banovine”, izjavio je Paladina, najavivši i raspisivanje konkursa za novog direktora Fonda za obnovu.

Pozivajući se na upitni interes građevinskih firmi pogođenih rastom cena građevinskog materijala, pa i nestašicom pojedinih, zatim dugim rokovima isporuke, dodao je da je interes trenutno dobar. Na većinu konkursa javlja se više ponuđača, i po najnovijim informacijama, ponude stižu i iz Evropske unije, ali i sa trećih tržišta iz kruga Svetske trgovinske organizacije (STO).

Pod lupom je naročito trajanje procesa po zakonskim pravilima o javnoj nabavci, pa se kao brzi izlaz razmatra efikasna poluga putem konsolidacije javne nabavke i nadmetanja, za šta postoje navodno različiti modeli, ali je ključno koji je najoptimalniji, da se kroz ugovaranje znatno većih obima vrednosti projekata ostvari cilj ubrzanja samih procesa.

Očekuje se da će do leta krenuti rad na prvim višestambenim zgradama u Zagrebu, njih tridesetak u centru, od kojih pola iziskuje zahtevniju rekonstrukciju. Ubrzano sledi, kako saznaje Poslovni.hr, raspisivanje pomenutih konkursa za odabir izvođača, a ministar je isključio mogućnost izostanka interesa ponuđača.

Zbog ove problematike, koja zadire u sve javne projekte, biće potrebno da se pronađu i adekvatna rešenja, pa i kroz povećanje iznosa njihovog sufinansiranja. U tom smeru idu i nove takse na građevinarstvo, pa se kao primenljivo pravno rešenje, pod uslovom da se reši finansijska strana poskupljenja projekata zbog promenenih tržišnih okolnosti, omogućuje izmena ukupne cene kao rezultat novih okolnosti koje prekoračuju troprocentni iznos ili dvoprocentni, ako je reč o jediničnim cenama, sve uz opciju izmene cene od trenutka davanja ponude.

Kako navodi hrvatski portal, u Zagrebu praktično nijedna kuća u privatnom vlasništvu nije obnovljena državnim novcem, zgrada u građevinskoj obnovi nema, dok je sedamdesetak zgrada u procesu samoobnove. Srušeno je oko dvadeset objekata, među kojima i zgrada na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice, po nalogu Državnog inspektorata, zbog opasnosti koju predstavlja za bezbednost građana.

Loša dinamika obnove privatnih objekata koja je u ingerenciji državne vlasti, za razliku od dobih rezultata objekata u gradskom vlasništvu što se tiče obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih institucija, razlog je zbog kojeg je nova zagrebačka vlast „pozajmila“ svojih 19 zaposlenih Ministarstvu i Fondu, kako bi se povećali njihovi kapaciteti.

  • FLAME

    23.3.2022 #1 Author

    Okej, ali većini država nikako neće refundirati troškove. Barem u Zagrebu. Ili i ako hoće sve je to nešto minimalno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2022 #2 Author

    Dugo je vremena proslo da se tako malo uradilo,a od obecanog sta ce uraditi videcemo…

    Odgovori

  • IRINA

    23.3.2022 #3 Author

    Dobro ti ljudima koji su dosta stete pretrpeli od zemljotresa ce znaciti svaka pomoc

    Odgovori

  • MARE

    28.3.2022 #4 Author

    Da, i to je bio jedna u seriji nesreca

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...