Domaća pšenica se izvozi, dok se uvozi skuplja i manje kvalitetna

Od jeseni će građani Hrvatske plaćati skuplji hleb

AgrobiznisBiznisRegionVesti

19.8.2021 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Od jeseni će građani Hrvatske plaćati skuplji hleb Od jeseni će građani Hrvatske plaćati skuplji hleb
Građane Hrvatske od jeseni očekuje poskupljenje hleba, ali i voća i povrća. Cene diktira svetsko tržište, a iako mnogi poljoprivrednici tvrde da su u... Od jeseni će građani Hrvatske plaćati skuplji hleb

Građane Hrvatske od jeseni očekuje poskupljenje hleba, ali i voća i povrća. Cene diktira svetsko tržište, a iako mnogi poljoprivrednici tvrde da su u nekim delovima sami sebi dovoljni, Hrvatska ipak zavisi od uvoza.

Hleb i brašno poskupeće treći put za mesec dana. Cene hrane rastu zbog globalnog povećanja cena pšenice, ali Hrvatska nema samo taj problem.

Pekarski prometi u Hrvatskoj su sve niži. Hrvati domaći hleb slabo kupuju, prednost daju onom jeftinijem iz trgovačkih centara, koji je neretko od smrznutog testa i iz uvoza. Takođe, malim pekarama mogla bi da presudi veća cena brašna.

“Što se tiče hleba, još nismo počeli poskupljivati, ali je sva sirovina otišla gore. Palmino ulje sa 16 na 240 kuna, kvasac je otišao za četiri kune po kili”, kaže za N1 televiziju Miroslav Trajković, vlasnik najstarije pekare u Zagrebu.

Trajković, u čijoj se pekari hleb peče od 1925. godine, pita se zašto više ne može doći do slavonskog žita, odnosno zašto je Hrvatska prisiljena da uvozi pšenicu.

Odgovor stiže iz Hrvatske poljoprivredne komore gde otvoreno priznaju da se kvalitetna domaća pšenica izvozi jer nema gde da se skladišti. Ukratko, hrvatski poljoprivrednici proizvedu i više pšenice nego što ima treba, ali se ona izvozi jer nema gde da se preradi.

“Premašili smo nakon dugo godina količinu od milion tona pšenice i Ministarstvo planira da uloži u preradu i kapacitete kako bismo što više toga zadržali u Hrvatskoj”, kaže državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

A dok se ti kapaciteti ne izgrade, Hrvatska je osuđena na uvoz pšenice koja je često manje kvalitetna i više košta.

Domaći poljoprivrednici izlaz vide u preradi domaćih proizvoda sa etiketom “zdravo” jer je bitka s velikima već izgubljena.

“Moramo priznati, Kina diktira tržište jer su najveći, deset puta su povećali proizvodnju mesa, a to povlači i druge ratarske kulture. Mi kao mala članica EU imamo zdrave proizvode, ali samo moramo bolje da organizujemo plasman”, kaže Antun Vrakić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...