U svetu virusom Covid-19 zaraženo više od 116 miliona ljudi

Od početka pandemije bitku sa koronom izgubilo 840 novinara

SvetVesti

5.3.2021 11:12 Autor: Ljiljana Begović 2

Od početka pandemije bitku sa koronom izgubilo 840 novinara Od početka pandemije bitku sa koronom izgubilo 840 novinara
Najnoviji podaci sajta worldometers.com pokazuju da je trenutno u svetu korona virusom zaraženo 21,78 miliona ljudi. Od početka pandemije virusom Covid-19 zaraženo je više... Od početka pandemije bitku sa koronom izgubilo 840 novinara

Najnoviji podaci sajta worldometers.com pokazuju da je trenutno u svetu korona virusom zaraženo 21,78 miliona ljudi. Od početka pandemije virusom Covid-19 zaraženo je više od 116,2 miliona osoba, dok je umrlo 2,5 miliona pacijenata.

Masovne vakcinacije stanovništva sprovodi većina zemalja sveta, po ukupnom broju vakcinisanih SAD su na prvom mestu sa 80,5 miliona cepljenih građana. Na drugom mestu na svetu je Kina (52,5 miliona), slede EU (36,1 miliona), Velika Britanija (21,6 miliona), Indija (16,6 miliona), Turska (9,3 miliona).

Izvor:ourworldindata.org

Završene procene za još dve ruske vakcine, kubansko cepivo u trećoj fazi ispitivanja

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško potvrdio je da je završena stručna procena primene kod starijih ljudi vakcine „EpiVacCorona“ koju je razvio Državni naučni centar „Vektor“, kao i druga faza kliničkih ispitivanja vakcine „Sputnjik light“, piše Economisttimes.com.

Rusko Ministarstvo zdravlja izdalo je 16. novembra dozvolu za klinička ispitivanja vakcine „EpiVac Corona“ na 150 dobrovoljaca starijih od 60 godina, a dozvola za ispitivanja 3.000 dobrovoljaca starijih od 18 godina izdata je 18. novembra.

Foto: Tanjug/AP

Kubanski kandidat za cepivo protiv korona virusa ušao je u treću fazu ispitivanja, a to je prva vakcina latinoameričke zemlje koja je tako daleko stigla, objavila je vlada. Vakcinisanje dobrovoljaca cepivom Soberana 2 već je počelo.

Treća faza ispitivanja će se završiti za tri meseca nakon davanja treće doze vakcine. Međutim, budu li rezultati obećavajući, odobrenje za hitnu upotrebu moglo bi se tražiti i pre toga, saopštilo je kubansko ministarstvo zdravlja.

Od korona virusa umrlo 840 novinara

U protekloj godini, u 68 zemalja sveta od Covid-19 preminulo je 840 novinara, saopštila je švajcarska nevladina organizacija Press Emblem Campaign (PEC).

U saopštenju se navodi da je reč o najvećem gubitku medijskih radnika od završetka Drugog svetskog rata, prenosi agencija Anadolija. Ističe se da su u protekloj godini borbu sa korona virusom svakodnevno gubila po dva novinara, kao i da je od 1. marta 2020. godine do danas preminulo 840 novinara.

Najviše novinara preminulo je u latinoameričkim zemljama, gde je zabeležen gubitak 458 novinara tokom pandemije.

Uzimanje brisa za testiranje na Covid-19
Foto: Tanjug/AP

Na azijskom kontinentu je borbu s korona virusom izgubio 151 novinar, u Evropi 147, u Severnoj Americi 45 i u Africi 39 novinara. Navodi se da je u Peruu preminulo 108 novinara, u Brazilu 102, u Meksiku 87, u Indiji 56, u Italiji 46, te u Turskoj 21 novinar.

PEC je upozorio da mnogi smrtni slučajevi novinara nisu registrovani, jer nisu bili testirani.

U Japanu produženo vanredno stanje, Italija odlaže izbore

Vlada Japana produžila je vanredno stanje za još dve nedelje jer je zdravstveni sistem još uvek na ivici pucanja, zbog ogromnog broja pacijenata. Japansko ministarstvo zdravlja dalo je preporuke da Tokio ostane „zaključan“ do 21. marta, kao i tri susedne prefekture.

Zbog loše epidemiološke situacije Italija je otkazala lokalne i regionalne izbore koji su bili zakazani za kraj proleća, navodi Vlada, prenosi Guardian.

Izbori za gradonačelnika u velikim italijanskim gradovima poput Rima, Milana, Torina i Napulja pomereni su za jesen.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...