SVET U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA

Od početka pandemije preminulo više od 2,2 miliona ljudi, SZO istražuje poreklo virusa u Vuhanu

SvetVesti

29.1.2021 10:06 Autor: Ljiljana Begović

Od početka pandemije preminulo više od 2,2 miliona ljudi, SZO istražuje poreklo virusa u Vuhanu Od početka pandemije preminulo više od 2,2 miliona ljudi, SZO istražuje poreklo virusa u Vuhanu
Od početka pandemije šriom sveta korona virusom je zaraženo više od 102 miliona ljudi, a do sada je od posledica infekcije preminulo 2,2 miliona.... Od početka pandemije preminulo više od 2,2 miliona ljudi, SZO istražuje poreklo virusa u Vuhanu

Od početka pandemije šriom sveta korona virusom je zaraženo više od 102 miliona ljudi, a do sada je od posledica infekcije preminulo 2,2 miliona. Oporavilo se skoro 74 miliona zaraženih pacijenata. Najveći broj zaraženih i preminulih na svetu imaju SAD, prema podacima sajta Worldometers.com, a do sada je zabeleženo više od 26,3 miliona slučajeva i 443,769 preminulih.

Izvor:Worldometers.com

Medicinski zvaničnici u Južnoj Karolini saopštili su da su otkrili dva slučaja zaraze sojem korona virusa koji je najpre detektovan u Južnoj Africi. Iako je soj iz Južne Afrike detektovan u više od 30 zemalja sveta, slučajevi iz Južne Karoline su prvi potvrđeni u SAD.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su saopštili da pojava novog zaraznijeg soja korona virusa naglašava potrebu za brzim sprovođenjem vakcinacije, kako bi se smanjila mogućnost da virus nastavi da mutira.

SZO nastavlja istragu u Vuhanu

Tim stručnjaka Svetske zdravstvene organizacija izašao je iz karantina i započeo istragu o poreklu korona virusa u Vuhanu. Naučnici Svetske zdravstvene organizacijom (SZO) planiraju da posete bolnice, laboratorije i pijace u kineskom gradu Vuhanu, kako bi istražili poreklo virusa Covid-19.

Kako je navedeno u objavi na Twitter nalogu SZO, oni će posetiti Institut za virologiju u Vuhanu, pijacu Huanan i laboratoriju Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti i razgovarati sa nekim od prvih Covid pacijanata.

Foto: Tanjug/AP

Brazil potvrdio bezbednost vakcine Astra-Zeneca za starije

Brazilsko zdravstveno regulatorno telo „Anvisa“ saopštilo je da podaci o vakcini protiv korona virusa koju su razvile kompanija Astra-Zeneca i Oksfordski univerzitet, za sada pokazuju da je ta vakcina bezbedna za starije pacijente.

Ugovor Evropske unije i kompanije Astra-Zeneca o njenoj vakcini protiv korona virusa sadrži obavezujuće odredbe, istakla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i zatražila od proizvođača lekova objašnjenje za zastoj u isporuci.

Fon der Lajenova je rekla da ugovor sadrži veoma jasne odredbe o količinama isporuke za decembar i prva tri kvartala 2021. godine, a pomenula je i četiri proizvodna pogona od kojih su dva u Britaniji, prenosi Reuters.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.