OD POČETKA PANDEMIJE U SRBIJI BEZ POSLA OSTALO 44.105 RADNIKA Ministarstvo za rad demantovalo da je u našoj zemlji 200.000 nezaposlenih

SrbijaVesti

27.11.2020 14:44 Autor: Ljiljana Begović 0

OD POČETKA PANDEMIJE U SRBIJI BEZ POSLA OSTALO 44.105 RADNIKA Ministarstvo za rad demantovalo da je u našoj zemlji 200.000 nezaposlenih OD POČETKA PANDEMIJE U SRBIJI BEZ POSLA OSTALO 44.105 RADNIKA Ministarstvo za rad demantovalo da je u našoj zemlji 200.000 nezaposlenih
Ministarstvo za rad negiralo je podatak o broju osoba koje su u Srbiji ostale bez posla tokom prvog talasa pandemije Covid-19. Nakon online konferencije... OD POČETKA PANDEMIJE U SRBIJI BEZ POSLA OSTALO 44.105 RADNIKA Ministarstvo za rad demantovalo da je u našoj zemlji 200.000 nezaposlenih

Ministarstvo za rad negiralo je podatak o broju osoba koje su u Srbiji ostale bez posla tokom prvog talasa pandemije Covid-19.

Nakon online konferencije „Inkluzija – solidarnost i potencijal za razvoj“, koju su organizovali Nemačka razvojna saradnja i NALED zajedno sa Asocijacijom koordinatora za romska pitanja saopšteno je da je prvi talas pandemije korona virusa doveo do otpuštanja oko 200.000 ljudi, odnosno osam odsto zaposlenih u Srbiji.

Takođe, na konferenciji je rečeno da se neizvesnost na tržištu rada posebno negativno odražava na Rome, Romkinje i druge marginalizovane grupe.

U saopštenju ministarstva navodi se da je prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, od početka pandemije do danas evidentirano ukupno 44.105 osoba kojima je prestao radni odnos, a koja su podnela zahtev za novčanu naknadu zbog gubitka posla.

Prema podacima NSZ, prosečan broj je čak i manji na mesečnom nivou u odnosu na isti period prethodne godine.

Ministarstvo ističe da je procenat nezaposlenosti 7,3 odsto, što je najmanje do sada.

Digitron i papiri
Foto: Pixabay.com

Antikrizne mere koje je propisala Vlada Srbije zaustavile su masovno otpuštanje, jer je država pomogla isplate zarada za više od milion zaposlenih, ističe se u saopštenju.

„Ministarstvo smatra da je krajnje nekorektno da se u uslovima kada je svima u državi primarni cilj sprečavanje širenja korona virusa iznose ovakvi netačni podaci“, dodaje se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...