ODGOVOR PEKINGA TRAMPU Kina podržala WHO i pozvala SAD da ispune obaveze

IzdvajamoSvetVesti

15.4.2020 14:28 Autor: Vladimir Jokanović 0

ODGOVOR PEKINGA TRAMPU Kina podržala WHO i pozvala SAD da ispune obaveze ODGOVOR PEKINGA TRAMPU Kina podržala WHO i pozvala SAD da ispune obaveze
Kina je kritikovala odluku američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) da SAD obustave finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i uputila podršku ovoj organizaciji. Tramp... ODGOVOR PEKINGA TRAMPU Kina podržala WHO i pozvala SAD da ispune obaveze

Kina je kritikovala odluku američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) da SAD obustave finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i uputila podršku ovoj organizaciji.

Tramp je u utorak saopštio odluku o obustavi finasiranja, navodeći kao jedan od razloga što je tvrdnje Pekinga o stanju epidemije u Kini uzela „zdravo za gotovo“ i propustila da podeli informacije o širenju zaraze. Kina je povodom toga izrazila „ozbiljnu zabrinutost“ i pozvala SAD da ispune svoje obaveze, naveo je na konferenciji za medije u sredu u Pekingu, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Lijan, prenele su agencije.

„Ova odluka SAD oslabiće sposobnosti WHO i potkopaće međunarodnu saradnju“, rekao je Žao, dodajući da će Kina „uvek podržavati WHO, koja igra važnu ulogu u međunarodnom javnom zdravlju i globalnom odgovoru na pandemiju“.

Predsednik SAD rekao je ranije da će stotine miliona dolara američkog finansiranja biti obustavljeno, sve dok se ne ispita i proceni „uloga WHO u veoma lošem upravljanju i prikrivanju širenja korona virusa“. Tramp je takođe kritikovao odnos ove organizacije sa Kinom, ističući da SAD finansiraju WHO 10 puta većom sumom novca, nego Kina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...