Neophodno uraditi dodatne studije uticaja na životnu sredinu

Odloženo otvaranje cevovoda vodonika između Danske i Nemačke

SvetVesti

9.10.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Odloženo otvaranje cevovoda vodonika između Danske i Nemačke Odloženo otvaranje cevovoda vodonika između Danske i Nemačke
Pokretanje cevovoda vodonika od Danske do Nemačke odložen je nekoliko godina, saopštilo je Ministarstvo klime i energetike u Kopenhagenu. Izgradnja planirana za 2028. odložena... Odloženo otvaranje cevovoda vodonika između Danske i Nemačke

Pokretanje cevovoda vodonika od Danske do Nemačke odložen je nekoliko godina, saopštilo je Ministarstvo klime i energetike u Kopenhagenu.

Izgradnja planirana za 2028. odložena je do 2031. godine, nakon što je istraga koju je sprovela državna kompanija Energinet pokazala da su i dalje potrebne opsežne studije životne sredine i bezbednosti, piše Seebiz.

Danski ministar za klimu Las Agard (Las Las Aagaard) opisao je plan izgradnje kao „daleko od idealnog“ u izjavi, ali je rekao da je danska vlada „i dalje veoma pozitivna u vezi sa projektom“.

Agard se dogovorio sa nemačkim vicekancelarom Robertom Habekom (Robert Habeck) o planu izgradnje gasovoda u martu 2023.godine.

Očekuje se da će takozvani „zeleni“ vodonik, koji se proizvodi korišćenjem obnovljive energije vetra i sunca, igrati ključnu ulogu u energetskoj tranziciji ka gorivima koja su prihvatljivija za klimu.

Očekuje se da će se vodonik koristiti u proizvodnim procesima u industriji koja se bori da pređe na električnu energiju.

Nemačka planira da proizvodi mnogo „zelenog“ vodonika u zemlji, ali, takođe, mora da uvozi velike količine i planira da sarađuje sa drugim zemljama.

Deonica od nemačke granice do danskog grada Esbjerga sada bi trebalo da bude završena 2031. godine, a ceo gasovod bi trebalo da bude završen 2033. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.