SVETSKA BANKA I MODERNIZACIJA SRPSKIH ŽELEZNICA

Odobreno 62,5 miliona dolara od planiranih 400 miliona za modernizaciju železničkog transporta u Srbiji

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

18.3.2021 11:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Odobreno 62,5 miliona dolara od planiranih 400 miliona za modernizaciju železničkog transporta u Srbiji Odobreno 62,5 miliona dolara od planiranih 400 miliona za modernizaciju železničkog transporta u Srbiji
Odbor direktora Svetske banke odobrio je Fazu 1 Višefaznog programskog pristupa za Projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji, čime je obezbeđeno 62,5 miliona dolara... Odobreno 62,5 miliona dolara od planiranih 400 miliona za modernizaciju železničkog transporta u Srbiji

Odbor direktora Svetske banke odobrio je Fazu 1 Višefaznog programskog pristupa za Projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji, čime je obezbeđeno 62,5 miliona dolara u okviru ovog programa ukupne vrednosti od 400 miliona dolara. Kako je navedeno, Svetska banka i Francuska agencija za razvoj zajednički sufinansiraju po 50 odsto Faze 1, te tako ukupna ulaganja za ovu fazu iznose 125 miliona dolara.

Svetska banka ističe da Srbija intenzivira napore na razvoju infrastrukture kroz povećanje bezbednosti, efikasnosti, ekološke održivosti i regionalne povezanosti svojih železnica putem unapređenja mreže pruga u dužini od 3.735 kilometara.

„Železnička mreža Srbije je značajan resurs i ima potencijal da odigra stratešku ulogu u razvoju cele zemlje i kreiranju novih radnih mesta“, izjavio je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

On je naglasio da će se programom unaprediti kvalitet infrastrukture, povećati bezbednost, pospešiti domaće i regionalne integracije, ubrzati privredni razvoj i poboljšati poslovno okruženje u regionu.

„Obnovljena i modernizovana železnička mreža postaće ključni deo transformacije multimodalnog saobraćaja u Srbiji, a čitav program je u potpunosti usklađen sa planom za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, uključujući i opredeljenost države za poštovanje standarda Evropskog zelenog dogovora i klimatske neutralnosti, kojima se predviđa smanjenje emisija iz sektora saobraćaja za 90 odsto“, rekao je Ndegva.

Kako je saopšteno, ovom aktivnošću Svetska banka pruža podršku Republici Srbiji u njenim nastojanjima da svoj železnički sektor transformiše u bezbedan, održiv i delotvoran železnički sistem, koji će omogućiti zemlji da se poveže sa svojim glavnim izvoznim tržištima ali istovremeno i da smanji karbonski otisak ovog sektora. Prema prvim procenama, očekuje se da će procenat projekta koji će doneti korist i kroz ublažavanje uticaja na životnu sredinu ili prilagođavanje klimatskim promenama – što se naziva i „dodatna ekološka korist“ – premašiti 89 odsto, što iznosi oko 111 miliona dolara.

Foto; Tajnug

Čitav projekat je usmeren na ostvarenje tri cilja – povećanje stepena iskorišćenosti mreže za pet odsto, smanjenje broja smrtnih slučajeva na železničkoj mreži za 23 odsto i povećanje učešća železnice na domaćem tržištu prevoza robe za 10 odsto u narednih deset godina, ističu u Svetskoj banci.

Kako je navedeno, Srbija planira da uloži 3,3 milijarde evra u svoju železničku mrežu tokom predstojeće decenije, u sklopu čega namerava da u potpunosti elektrificira svoje pruge, postigne punu primenu Evropskog sistema za upravljanje železničkim saobraćajem, ukine ograničenja brzine, poveća kapacitet trasa za prevoz robe u okviru svoje strateške pružne mreže i unapredi upravljanje imovinom železnice. Ova očekivana transformacija od presudnog je značaja za podsticanje ulaganja i privrednog rasta u Srbiji, smanjenje klimatskog otiska u vezi sa delatnostima trgovine i saobraćaja i bolju povezanost u prevozu putnika i robe. Svi ti ciljevi blisko su usklađeni sa saobraćajnom politikom EU i zahtevima transevropskih mreža.

Tri faze ovog projekta Svetske banke podrazumevaće investicije u infrastrukturu i upravljanje imovinom, inicijative za jačanje institucija u ovom sektoru i napore usmerene na modernizaciju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...