svetska proizvodnja ostala otporna na inflaciju

OECD povećao prognozu rasta globalnog BDP-a

SvetVesti

25.9.2024 11:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OECD povećao prognozu rasta globalnog BDP-a OECD povećao prognozu rasta globalnog BDP-a
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) povećala je u sredu svoja očekivanja za rast globalne privrede sa 3,1 odsto na 3,2 procenta. Objavljujući... OECD povećao prognozu rasta globalnog BDP-a

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) povećala je u sredu svoja očekivanja za rast globalne privrede sa 3,1 odsto na 3,2 procenta.

Objavljujući svoj Privremeni izveštaj o ekonomskim izgledima, OECD je saopštio da je rast globalne proizvodnje ostao otporan i da je inflacija nastavila da se smanjuje, prenosi Anadolu Agency.

„Rast je bio relativno snažan u mnogim zemljama G20, uključujući Sjedinjene Američke Države, Brazil, Indiju, Indoneziju i Ujedinjeno Kraljevstvo. Nasuprot tome, rezultati su ostali blagi u nekoliko ekonomija, uključujući Nemačku, a proizvodnja je smanjena u Argentini“, navodi se u izveštaju.

Predviđa se da će ekonomije G20 rasti za 3,2 odsto, što je 0,1 procentni poen više u odnosu na prethodnu procenu, dok je prognoza evrozone ostala nepromenjena na 0,7 odsto za ovu godinu.

Među glavnim ekonomijama evrozone, predviđanja rasta BDP-a Francuske, Španije i Italije su porasla, dok se očekuje da će nemačka ekonomija rasti za 0,1 odsto, što je pad od 0,1 procentnih poena u odnosu na prethodni izveštaj u maju.

Očekuje se da će se argentinska ekonomija suziti za četiri odsto u 2024. godini, a Japan je bio jedina druga zemlja koja je očekivala smanjenje ekonomije među G20 za 2024. godinu, za 0,1 procenat. Organizacija očekuje povećanje od 2,6 odsto za američku ekonomiju i 1,1 procenat za Veliku Britaniju. Predviđa se da će ruska ekonomija porasti za 3,7 odsto u 2024.

Očekuje se da će turska ekonomija porasti za 3,2 procenta, što je pad od 0,2 procentna poena u odnosu na majski izveštaj.

Dok su očekivanja OECD-a za svetsku ekonomiju za 2025. godinu ostala nepromenjena na 3,2 odsto, nije bilo negativne prognoze za članice G20.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.