postoje rizici da će privredna aktivnost još da se usporava

OECD smanjio prognozu svetskog rasta na tri odsto za ovu godinu

BankeNovacSvetVesti

8.6.2022 15:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

OECD smanjio prognozu svetskog rasta na tri odsto za ovu godinu OECD smanjio prognozu svetskog rasta na tri odsto za ovu godinu
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smanjila je svoje predviđanje za svetski rast 2022. godine na tri odsto u odnosu na 4,5 odsto... OECD smanjio prognozu svetskog rasta na tri odsto za ovu godinu

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smanjila je svoje predviđanje za svetski rast 2022. godine na tri odsto u odnosu na 4,5 odsto koliko je prognozirala u decembru, što je, kako je navela posledica rata u Ukrajini. 

Posebno će biti pogođene zemlje evro zone koje će zabeležiti rast BDP-a od 2,6 odsto ove godine u odnosu na 4,3 procenta koliko je u svojoj decembarskoj prognozi predvidela ta međunarodna organizacija sa sedištem u Parizu.

Svetska privreda se još smanjuje sa ratom u Ukrajini i postoje rizici da će privredna aktivnost dalje da se usporava, upozorio je OECD u najnovijoj prognozi u kojoj predviđa i skok inflacije ove godine. 

„Humanitarna kriza nam se odvija pred očima ostavljajući hiljade umrlih, primoravajući milione izbeglica da beže iz svojih domova i preteći ekonomskom oporavku koji je krenuo posle dve godine pandemije“, rekla je glavna ekonomistkinja OECD-a Lorans Bun (Laurence Boone), u uvodnom tekstu za ovu prognozu pod naslovom „Cena rata“. 

OECD, koja okuplja 38 razvijenih zemalja, očekuje da će inflacija nastaviti da skače. Organizacija predviđa da će u zemljama članicama inflacija ove godine dostići 8,5 odsto, duplirajući svoju prethodnu prognozu. To će biti najviša godišnja inflacija od 1988. godine.

Organizacija očekuje da će se inflatorni pristisci smiriti iduće godine ali takođe upozorava da u ovom kontekstu ništa nije sigurno.

„Svet će platiti visoku cenu za ruski rat protiv Ukrajine“, upozorila je Bun na konferenciji za novinare u sredu i precizirala da je privredni pad u svetu „direktna posledica rata“. 

Većina velikih ekonomskih organizacija snizile su svetske prognoze rasta. Svetska banka je juče predvidela rast svetskog BDP-a od 2,9 odsto ove godine, a Međunarodni monetarni fond je u aprilu snizio prognozu i očekuje rast od 3,6 odsto.

Tagovi
OECD RAST VESTI
 • MARKO7

  8.6.2022 #1 Author

  Pa pdb je baš izgleda porastao…

  Odgovori

 • Ika

  8.6.2022 #2 Author

  Sve je individualno, na kraju od drzave do drzave sve zavisi

  Odgovori

 • GOCA BG

  8.6.2022 #3 Author

  Ako se veruje prognozi u ovakvoj situaciji…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...