Jedino Dubrovnik izbegava ovaj trend, jer već ima tradicionalno skup kvadrat

Ogroman rast cena nekretnina na hrvatskom primorju

EUNekretnineRegionVesti

29.12.2021 09:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ogroman rast cena nekretnina na hrvatskom primorju Ogroman rast cena nekretnina na hrvatskom primorju
Prema podacima hrvatskog oglasnika Krozila, ispostavlja se da je prosečna cena stana koji se oglašava na njihovoj stranici u odnosu na isto razdoblje prošle... Ogroman rast cena nekretnina na hrvatskom primorju

Prema podacima hrvatskog oglasnika Krozila, ispostavlja se da je prosečna cena stana koji se oglašava na njihovoj stranici u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla za sedam odsto što bi, izraženo u evrima, bilo 100 evra po kvadratu, prenosi portal Šibenski.

U odnosu na oktobar 2019. godine cene su porasle za oko 14 odsto, tj. 220 evra, te za gotovo 19 odsto u odnosu na 2018. godinu, što je jednako iznosu od skoro 300 evra po kvadratu, a rast je primetan iz meseca u mesec.

Jedan od retkih gradova koji izbegava ovaj trend rasta cena je Dubrovnik sa svojim tradicionalnim visokim cenama nekretnina. Za kvadrat stana se tamo tokom oktobra na pomenutom oglasniku u projeku tražilo 3.645 evra, što je 0,3 odsto manje nego mesec ranije.

U Splitu su stanovi tokom oktobra u proseku bili jedan odsto skuplji nego mesec ranije, a za kvadratni metar se u proseku tražilo 3.082 evra. Slično je i u drugim srednjedalmatinskim gradovima.

U Zadru su cene tako u oktobru porasle u odnosu na septembar za 1,2 odsto, a iznosile su u proseku 2.515 evra. Cene kvadrata zadarskih stanova su u oktobru bile oko 240 evra po kvadratnom metru više nego lane, 256 evra više nego 2019. godine i oko 350 evra više nego u istom mesecu 2018. godine, piše Šibenski.

Slična razlika u cenama, 1,1 odsto, zabeležena je u Šibeniku u kojem su stanovi oglašavani po prosečnoj ceni od 2.074 evra. Iako su cene u odnosu na mesec pre bile više, bile su manje nego u istom mesecu godinu dana ranije.

Najveća pomama vlada ipak za stanovima u hrvatskoj prestonici što znači da građevinari mogu odrediti gotovo bilo koju cenu. Kvadrat novogradnje popeo se na 3.000 evra, a u centru grada na dan se uspeju prodati tek dva stara stana što je upola manje nego pre zemljotresa.

  • FRUIT

    17.1.2022 #1 Author

    Primorije I Jadranskom more dize cene, samo da ne Bude vise betona a manje mora

    Odgovori

  • SLAVICA

    17.9.2023 #2 Author

    Ocekivano, hr kao Monte Karlo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...