Izmene pravilnika Komisije za hartije od vrednosti

Olakšani uslovi za izdavanje dozvola alternativnim investicionim fondovima

InvesticijeNovacPoslovanjePreduzetnikVesti

3.8.2021 17:01 Autor: Marko Miladinović 0

Olakšani uslovi za izdavanje dozvola alternativnim investicionim fondovima Olakšani uslovi za izdavanje dozvola alternativnim investicionim fondovima
Izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima za obavljanje delatnosti društava za upravljanje alternativnim investicionim fondovima, koje je usvojila Komisija za hartije od vrednosti, olakšano... Olakšani uslovi za izdavanje dozvola alternativnim investicionim fondovima

Izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima za obavljanje delatnosti društava za upravljanje alternativnim investicionim fondovima, koje je usvojila Komisija za hartije od vrednosti, olakšano je poslovanje tim društvima i uslovi za izdavanje dozvole za rad.

Private equity, venture capital, te hedž fondovi spadaju u ove oblike investicionih fondova, čija oblast je tek nedavno uređena u našoj zemlji, donošenjem Zakona o alternativnim investicionim fondovima prošle godine.

Novim članom 5a u Pravilniku Komisije za HoV je taksativno navedena dokumentacija koju je društvo za upravljanje otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom dužno da priloži Komisiji, uz zahtev za izdavanje dozvole za upravljanje alternativnim investicionim fondovima (AIF).

Precizirano je da društvo koje već ima dozvolu Komisije za upravljanje otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom ne treba da dostavlja Komisiji uz drugi zahtev dokumentaciju koju je već priložilo i na osnovu koje mu je izdata dozvola za rad, objavila je Komisija.

Relaksirani su dosadašnji uslovi za kadrovsku osposobljenost – za sve alternativne fondove izuzev hedž fondova, krovnih i glavnih fondova.

Izmenjene su i odredbe o iskustvima članova uprave, za zatvoreni AIF sa javnom ili privatnom ponudom za ulaganje u nepokretnosti ili AIF preduzetničkog kapitala, a sve zbog, kako je navedeno, prirode ulaganja navedenih fondova, pri čemu zaštita investitora i dalje nije ugrožena.

Prilikom ocene ispunjenosti ovih novih, olakšanih uslova, Komisija po slobodnoj proceni, u svakom konkretnom slučaju ocenjuje uticaj prisustva ili odsustva svake pojedinačne okolnosti na upravljanje AIF-om kojim društvo namerava da upravlja.

Takođe se ovim Pravilnikom utvrđuju i politike nagrađivanja, troškovi i naknade koje naplaćuje AIF, kao i uslovi i načini prenosa vlasništva upravljanja.

Politika nagrađivanja mora da podleže nezavisnoj internoj kontroli jednom godišnje i da bude u skladu sa postavljenim ciljevima društva, dok su zagarantovana varijabilna nagrađivanja navedena kao izuzetak i ona se definišu po potpisivanju ugovora, i ograničena su na prvu godinu rada. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...