Japanci izračunali troškove najveće sportske priredbe

Olimpijske igre u Tokiju koštale 13,6 milijardi dolara

InvesticijeNovacSvetVesti

23.12.2021 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Olimpijske igre u Tokiju koštale 13,6 milijardi dolara Olimpijske igre u Tokiju koštale 13,6 milijardi dolara
Olimpijske i paraolimpijske igre u Tokiju koštale su 13,6 milijardi dolara, a organizatori tvrde da su troškovi smanjeni za 1,8 milijardi dolara u odnosu... Olimpijske igre u Tokiju koštale 13,6 milijardi dolara

Olimpijske i paraolimpijske igre u Tokiju koštale su 13,6 milijardi dolara, a organizatori tvrde da su troškovi smanjeni za 1,8 milijardi dolara u odnosu na proračun za 2020. godinu kada je trebalo da budu održane.

Prema petoj verziji budžeta iz decembra prošle godine procenjeno je da će Igre koštati 15,4 milijarde dolara, prenosi InsideTheGames. Navedena suma uključila je troškove odlaganja Olimpijskih igara za 2021. godinu zbog pandemije Covid-19.

Da nisu odložene Igre je trebalo da koštaju oko 13 milijardi dolara. Japan je prvobitno procenio da će Igre koštati sedam milijardi dolara kada je pobedio u kandidaturi za domaćina 2013. godine u konkurenciji Istanbula i Madrida.

Ipak, organizatori u prvi plan ističu smanjenje troškova za 1,8 milijardi dolara. Ušteda je navodno postignuta „naporima da se obuzdaju rashodi, uključujući pojednostavljenje i reviziju ugovora u vezi sa događajima bez gledalaca“.

Organizatori su potvrdili da je gubitak od prodaje karata procenjen na oko 800 miliona dolara. Postojala je zabrinutost da bi nedostatak prihoda od ulaznica mogao gurnuti Igre u deficit, što je moglo da dovede do povećanja troškova za tokijsku i japansku vladu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...