Rast potražnje blizu prepandemijskog nivoa

OPEC+ ne želi da nafta poskupi na 100 dolara po barelu

SvetVesti

12.1.2022 16:15 Autor: Vladimir Jokanović 0

OPEC+ ne želi da nafta poskupi na 100 dolara po barelu OPEC+ ne želi da nafta poskupi na 100 dolara po barelu
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici ne žele da cene nafte porastu na 100 dolara po barelu, u pokušaju da spreče pregrevanje... OPEC+ ne želi da nafta poskupi na 100 dolara po barelu

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici ne žele da cene nafte porastu na 100 dolara po barelu, u pokušaju da spreče pregrevanje globalne potražnje za energijom. Cene sirove nafte porasle su u utorak za oko četiri odsto, a rast cena nastavljen je u sredu. Nafta Brent premašila je vrednost od 84 dolara za barel, a američka WTI bila je viša od 82 dolara u sredu tokom ranog poslepodneva (CET).

„Veoma smo oprezni u OPEC+, pratićemo svakog meseca kako napredujemo. Za sada mislim da je 400.000 (barela dnevno) dobro, jer potražnja raste i želimo da budemo sigurni da se tržište ne pregreva. Ne želimo da vidimo cenu od 100 dolara po barelu. Svet nije spreman za to“, rekao je ministar za naftu Omana, Mohamed Al Rumhi, prenosi Nairametrics, pozivajući se na Bloomberg.

OPEC+ povećava proizvodnju svakog meseca za po 400.000 barela dnevno, iako su neke zemlje, uključujući SAD, tražile veće povećanje, kako bi se smanjile cene. Omanski ministar je upozorio da rast cena sirove nafte trenutno pojačava inflatorne strahove u mnogim zemljama potrošačima, što bi moglo da našteti ekonomskom oporavku.


Odlazeći generalni sekretar OPEC Mohamed Barkindo nedavno je na sastanku Zajedničkog tehničkog komiteta izneo prognozu da će ukupna globalna potražnja za naftom u 2022. godini premašiti 100,6 miliona barela dnevno, što je više nego pre pandemije. OPEC je takođe objavio podatak da je globalna potražnja u 2021. godini bila 96,5 miliona barela dnevno.

Izvor: Trading Economics

Cena nafte Brent porasla je u 2021. godini za 50 odsto, a rast vrednosti nastavljen je u 2022. godini, jer se potražnja oporavila blizu nivoa pre pandemije, prenosi Business Standard. Nedavni prekidi u snabdevanju u Libiji i Kazahstanu takođe su podstakli rast cena, kao i pad komercijalnih zaliha sirove nafte u SAD.

Zalihe sirove nafte i naftnih derivata u evropskim rafinerijama pale su u decembru za više od 11 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Istovremeno, evropske marže prerade goriva za mlazne avione vraćaju se na nivoe pre pandemije kako se globalna vazduhoplovna aktivnost oporavlja uprkos širenju omikron varijante korona virusa.

Američka vlada smanjila je svoje procene rasta proizvodnje nafte, dok je povećala prognozu potražnje za naftom. Procenjuje se da će proizvodnja porasti ove godine za 640.000 barela dnevno, a ne 670.000, dok je ukupna potražnja za naftom porasla za 840.000 barela dnevno, umesto ranije očekivanih 700.000 barela. Procenjuje se da će u 2023. godini porasti za još 330.000 barela dnevno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...