Upola manji troškovi nego pre godinu dana, ali nema naznaka značajnijeg boljitka

Operativni gubitak Etihada 400 miliona dolara u prvom polugodištu

BiznisSvetTurizamVesti

10.8.2021 12:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Operativni gubitak Etihada 400 miliona dolara u prvom polugodištu Operativni gubitak Etihada 400 miliona dolara u prvom polugodištu
Avio-kompanija Etihad Airways izvestila je da je zabeležila operativni gubitak od 400 miliona dolara u prvoj polovini 2021. godine, vođen padom prihoda od prevoza... Operativni gubitak Etihada 400 miliona dolara u prvom polugodištu

Avio-kompanija Etihad Airways izvestila je da je zabeležila operativni gubitak od 400 miliona dolara u prvoj polovini 2021. godine, vođen padom prihoda od prevoza putnika za 68 procenata usled širenja izuzetno zaraznog soja korona virusa širom planete.

Ova cifra, iako upola manja od 800 miliona dolara gubitka zabeleženog u prvoj polovini prošle godine pod uticajem razornih efekata pandemije, odražava nastavak neizvesnosti kada je reč o izgledima međunarodnih avio-putovanja, prenosi agencija AP.

Nacionalni avio-prevoznik iz Abu Dabija je u proteklih šest meseci prevezao milion putnika, uz prosečnu popunjenost mesta u avionu od 24,9 odsto, dok je u istom lanjskom periodu prevezao 3,5 miliona putnika uz 71 procenat popunjenosti mesta.

Iz kompanije Etihad Airways, koja se na tržištu nadmeće sa rivalima iz komšiluka – Emirates iz Dubaija i Qatar Airways, poručuju da su spremni za dalje poboljšanje poslovanja nakon što su međugodišnje operativne troškove smanjili za 27 odsto na 1,4 milijarde dolara.

Etihad je jedan od vodećih avio-prevoznika na Bliskom istoku, ali su ga finansijski gubici mučili i pre nego što je pandemija poremetila avio-industriju širom sveta.

Kompanija je osnovana kraljevskim, odnosno emiratskim dekretom 2003. godine, i u celosti je u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Druga je po veličini u ovoj zemlji, iza pomenute kompanije Emirates.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...