proizvođači se bore da prate korak sa potražnjom

Oporavak austrijske ekonomije planiran do 2022. godine

Firme u fokusuMoja firmaPreduzetnikSvetU fokusuVesti

29.6.2021 19:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oporavak austrijske ekonomije planiran do 2022. godine Oporavak austrijske ekonomije planiran do 2022. godine
Austrijski proizvođači zabeležili su još jedan rekord u junu, treći mesec zaredom, nakon naglog porasta porudžbina zbog oporavka od pandemije, dok je tempo proizvodnje... Oporavak austrijske ekonomije planiran do 2022. godine

Austrijski proizvođači zabeležili su još jedan rekord u junu, treći mesec zaredom, nakon naglog porasta porudžbina zbog oporavka od pandemije, dok je tempo proizvodnje umanjen usled ograničenja zbog nedostatka ponude, prenosi  Capital.

UniCredit Bank Austria Manufacturing PMI, koji meri proizvodnju, nove porudžbine, zaposlenost, zalihe kupovina i rokove isporuke dobavljača, popeo se sa 66,4 u maju na 67,0 u junu. Indeks je predstavio IHS Markit na osnovu upitnika koji su poslati menadžerima za nabavke, u panelu od oko 300 austrijskih proizvođača.

„Porast indeksa i dalje je ubrzanje stope rasta novog poretka na novi rekordno visoki nivo. Anketirane kompanije komentarisale su jaču potražnju kako u zemlji, tako i iz inostranstva, koje su delimično povezane sa ublažavanjem mera zaključavanja i oporavkom investicione potrošnje “, navodi se u mesečnom izveštaju IHS Markit o austrijskom PMI za proizvodnju.

Austrijski proizvođači se bore da prate korak sa potražnjom

Proizvodnja pokušava da se izbori sa snažnim rastom porudžbina zbog globalne nestašice materijala i komponenata, a sa tim problemom poslednjih meseci suočava se većina ekonomija evrozone.

Stopa inflacije u prosečnim uvoznim troškovima blago je porasla u ​​junu. Aluminijum, čelik, plastika i drvo bili su među najčešćim proizvodima koji su poskupeli pored usluga prevoza. Kao rezultat, prosečne cene fabričkih proizvoda takođe su porasle rekordnom brzinom. Uprkos inflatornim pritiscima, austrijski proizvođači ostaju optimistični i očekuju oporavak potražnje u narednih 12 meseci i eventualno stabilizovanje u lancu snabdevanja. Posledica toga se osetila i kroz nivo zaposlenosti u fabrikama gde je zabeležen najbrži rast od pokretanja istraživanja.

Pokazatelj poslovanja UniCredit Bank Austria je na svom vrhuncu

Snažan oporavak austrijske ekonomije potvrđuje i indikator poslovanja UniCredit Bank Austria, koji je u maju dostigao rekordni nivo od 4,9 poena u maju. Pokazatelj je šira mera poslovanja u Austriji, jer predstavlja evoluciju sektora građevine i usluga.

„Kako su se svi uslužni sektori počeli otvarati, pod određenim uslovima, austrijska ekonomija je imala koristi od početne varnice koja je zapalila i ubrzala oporavak“, navela je UniCredit Bank Austria u svom izveštaju o poslovnim indikatorima. Prema njenom izveštaju optimizam se vratio u uslužni sektor, koji je podstaknut  raspoloženjem potrošača, zasnovanim na brzom poboljšanju situacije na tržištu rada.

Očekuje se oporavak austrijske ekonomije do 2022. godine

PMI za proizvodnju i pokazatelji poslovanja ukazuju na to da se oporavak austrijske ekonomije postepeno ubrzava. Nakon nestabilnog početka godine, UniCredit Bank Austria očekuje da će oporavak da se nastavi i tokom leta. Istraživački tim banke očekuje da će se austrijska ekonomija ove godine povećati za 3,2 odsto i dostići rast od 5,4 procenta BDP 2022. godine, što će biti podstaknuto širenjem izvoza i domaće tražnje, piše Capital.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...