OPORAVAK AVIOSAOBRAĆAJA U BIH TEK NAREDNE GODINE Za prvih šest meseci 78 odsto manje putnika na sarajevskom aerodromu

BiznisRegionTurizamVesti

5.10.2020 09:50 Autor: Ljiljana Begović 1

OPORAVAK AVIOSAOBRAĆAJA U BIH TEK NAREDNE GODINE Za prvih šest meseci 78 odsto manje putnika na sarajevskom aerodromu OPORAVAK AVIOSAOBRAĆAJA U BIH TEK NAREDNE GODINE Za prvih šest meseci 78 odsto manje putnika na sarajevskom aerodromu
Generalni direktor sarajevskog aerodroma Alan Bajić rekao je da se oporavak aerodroma predviđa tek 2021. godine kada očekuje privlačenje nekoliko novih avioprevoznika. „Tokom zimske... OPORAVAK AVIOSAOBRAĆAJA U BIH TEK NAREDNE GODINE Za prvih šest meseci 78 odsto manje putnika na sarajevskom aerodromu

Generalni direktor sarajevskog aerodroma Alan Bajić rekao je da se oporavak aerodroma predviđa tek 2021. godine kada očekuje privlačenje nekoliko novih avioprevoznika.

„Tokom zimske sezone 2020/2021, ne očekujemo značajan porast nedeljnog prometa. Očekuje se povratak značajnijeg broja aviokompanija tokom leta 2021. godine, kada predviđamo i dolazak nekih novih prevoznika“, rekao je Alan Bajić.

Sarajevski aerodrom trenutno opslužuje šest aviokompanija. To su „Austrian Airlines“ sa osam nedeljnih letova, „Turkish Airlines“ sa sedam, „Pegasus Airlines“ i „Flydubai“ sa četiri sedmične rotacije, „Air Serbia“ sa tri nedeljna leta i „Croatia Airlines“ sa jednim nedeljnim letom.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Tokom perioda januar – avgust, aerodrom je imao 178.899 putnika, što je 78,1 procenat manje u odnosu na isti period prošle godine. Na početku zimske sezone, očekuje se da će „Lufthansa“ nastaviti s radom iz Minhena, dok će „Wizz Air“ u decembru obnoviti letove iz Budimpešte.

Federalni parlament BIH, odbacio je predlog da deo državnog poreza za razvoj vazdušnog saobraćaja, koji se naplaćuje sa sarajevskog aerodroma, zadrži operater. Većina poslanika u Zastupničkom domu glasala je protiv predloga. Porez iznosi deset evra po putniku.

Sarajevski aerodrom saopštio je da su radovi na izgradnji njegovog novog terminala, usporeni zbog virusa, pada prihoda i gomilanja finansijskih gubitaka tokom cele godine. Da bi pomogao u suzbijanju finansijskih posledica Covid-19, aerodrom Tuzla nedavno je uveo porez na koronavirus od jednog evra, piše Indikator .ba.

  • Stefan

    5.10.2020 #1 Author

    Aviosaobracaju treba zaista pomoci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...