U poslednjem kvartalu zarada premašuje milijardu dolara, ali usporavanje se bliži

Oporavak od pandemije ruši vrednost akcija kompanije Zoom

BerzaBiznisNovacSvetVesti

31.8.2021 08:59 Autor: Gordana Bulatović 0

Oporavak od pandemije ruši vrednost akcija kompanije Zoom Oporavak od pandemije ruši vrednost akcija kompanije Zoom
ZM Quotes by TradingView Kompanija Zoom Video Communications najavila je rezultate svog prvog poslovnog kvartala koji je premašio zaradu od milijardu dolara, ali ujedno... Oporavak od pandemije ruši vrednost akcija kompanije Zoom

Kompanija Zoom Video Communications najavila je rezultate svog prvog poslovnog kvartala koji je premašio zaradu od milijardu dolara, ali ujedno je nagovestila da će pad tražnje za video komunikacijom biti brži od očekivanog zbog ukidanja bezbednosnih mera tokom pandemija, posle čega je vrednost njenih akcija pala za čak 11 odsto. 

Kompanija je u ponedeljak prognozirala prihod u trećem kvartalu između 1,015 milijardi i 1,020 milijardi dolara, u poređenju sa prosečnom procenom analitičara od 1,013 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

To ukazuje na porast od oko 31,2 odsto u odnosu na isti period u prethodnoj godini, u poređenju sa višestrukim stopama rasta tokom 2020. godine, kada je kriza zbog virusa Covid-19 praktično lansirala kompaniju među IT velikane.

„Očekivali smo da će se desiti takvo usporavanje do kraja godine, ali se ipak dogodilo brže nego što smo prognozirali“, rekla je finansijska direktorka kompanije, Keli Stekelberg (Kelly Steckelberg), prenosi Reuters.

Zoom se ove godine suočio sa pritiskom jer vakcinacije podstiču škole da se ponovo otvore, a više kompanija da svoje zaposlene vrate u kancelarije. Konkurencija, kao što je Cisco WebEx ili Microsoft Teams, takođe je umanjila svoje agresivne kampanje za dobijanje velikih kompanijskih ugovora.

U kompaniji Zoom ističu da očekuju pad prihoda od firmi sa 10 ili manje zaposlenih. Ovu grupu čine uglavnom mala i srednja preduzeća koja mesečno plaćaju račune.

Predviđa se prilagođena zarada u trećem kvartalu između 1,07 i 1,08 dolara po akciji, u poređenju sa ranijim očekivanjima od 1,09 dolara po akciji.

Analitičari su rekli da će kompanija pokušati da zaustavi usporavanje rasta agresivnim trošenjem na proširenje i povećanjem svoje platforme i kroz Zoom Phone, proizvod u oblaku za poslovne korisnike.

Zoom je nedavno najavio da će preuzeti proizvođača softvera za kolcentre, Five9, za 14,7 milijardi dolara, kao i Kites GmbH, nemačke firme koja pomaže u prevođenju jezika u realnom vremenu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...