OPORAVAK PUTOVANJA U EVROPI ZASTAO U AVGUSTU Broj unapred izdatih aviokarata manji za 70 odsto u odnosu na prošlu godinu

BiznisEUIzdvajamoTurizamVesti

24.8.2020 10:04 Autor: Ljiljana Begović 0

OPORAVAK PUTOVANJA U EVROPI ZASTAO U AVGUSTU Broj unapred izdatih aviokarata manji za 70 odsto u odnosu na prošlu godinu OPORAVAK PUTOVANJA U EVROPI ZASTAO U AVGUSTU Broj unapred izdatih aviokarata manji za 70 odsto u odnosu na prošlu godinu
Oporavak putničkog saobraćaja u Evropi krenuo je početkom avgusta u rikverc nakon jačanja u julu, jer su propisi o karantinu i upozorenja o rastu... OPORAVAK PUTOVANJA U EVROPI ZASTAO U AVGUSTU Broj unapred izdatih aviokarata manji za 70 odsto u odnosu na prošlu godinu

Oporavak putničkog saobraćaja u Evropi krenuo je početkom avgusta u rikverc nakon jačanja u julu, jer su propisi o karantinu i upozorenja o rastu stope infekcije korona virusom uneli nesigurnost i odvratili turiste od rezervacija putovanja u inostranstvo.

U julu je broj karata za prekogranična avioputovanja unutar Evrope iznosio 28 odsto od nivoa zabeleženog u istom mesecu 2019. godine, pošto su Evropljani ponovo počeli da putuju posle višemesečnih mera zatvaranja zbog pandemija Covid-19.

Međutim, do kraja prve nedelje avgusta, taj procenat je pao na 18 posto, pokazuju podaci grupe za analizu putovanja „Forward Keys“.

Tanjug/AP

Britanija je 26. jula ponovo uvela karantin za dolaske iz Španije, posle nešto više od dve nedelje od objave da su putovanja u i iz te zemlje bezbedna, a od početka avgusta do sada je na listu dodala Francusku, Hrvatsku i Austriju. Rast broja korona infekcija u Španiji takođe je naveo Austriju, Švedsku i Nemačku da izdaju upozorenja protiv putovanja u tu zemlju generalno, ili u neke njene regije.

Irska niskotarifna aviokompanija Ryanair saopštila je da već primećuje uticaj novih ograničenja na rezervacije karata i najavila smanjenje letova za septembar i oktobar, prenosi Tanjug.

Broj unapred izdatih karata za avioputovanja u četvrtom tromesečju unutar Evrope manji je za 70 procenata u odnosu na prošlu godinu, kaže Olivije Ponti (Olivier Ponti), potpredsednik kompanije „Forward Keys“ .

Situacija koja se ovako brzo menja utiče na to da ljudi odlažu planiranje putovanja za kasniji period i pretražuju letove i vrše rezervacije u rokovima koji su mnogo bliži planiranom datumu polaska nego što su to činili prošle godine, dodaje on.

„Poverenje potrošača je poljuljano zbog talasa otkazivanja letova, neizvesnosti u pogledu povraćaja novca, svakodnevnih izmena vezanih za mere ograničenja putovanja, a sve to koči oporavak“, zaključio je Ponti, prenosi Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...