OPORAVAK SRPSKE EKONOMIJE BRŽI OD OČEKIVANOG, pokazuje analiza MAT

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

8.10.2020 13:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

OPORAVAK SRPSKE EKONOMIJE BRŽI OD OČEKIVANOG, pokazuje analiza MAT OPORAVAK SRPSKE EKONOMIJE BRŽI OD OČEKIVANOG, pokazuje analiza MAT
Nakon velikog pada privredne aktivnosti u Srbiji u aprilu zbog efekata pandemije Covid-19 i tek delimičnog oporavka u maju 2020, podaci za naredna tri... OPORAVAK SRPSKE EKONOMIJE BRŽI OD OČEKIVANOG, pokazuje analiza MAT

Nakon velikog pada privredne aktivnosti u Srbiji u aprilu zbog efekata pandemije Covid-19 i tek delimičnog oporavka u maju 2020, podaci za naredna tri meseca pokazuju da je opravak daleko brži od onog sa kojim se računalo, navodi se u najnovijem izdanju biltena “Mesečne analize i trendovi” (MAT).

Kako se navodi, rasli su industrijska proizvodnja i promet u trgovini, a spoljnotrgovinska razmena (i izvoz i uvoz) je, posle rekordnog pada u aprilu, pa i maju, tokom naredna tri meseca ublažavala međugodišnji pad.

Autori MAT ističu da je nakon međugodišnjeg pada za 16,7 u aprilu, međugodišnji pad ukupne industrijske proizvodnje usledio i u maju, ali je redukovan na 9,3 odsto. Kumulativni pad u periodu januar-april izneo je 6,5 odsto. U junu je ostvaren međugodišnji porast za 2,7 odsto, u julu za 0,4 odsto, u avgustu za 4,2 procenta. Tako je kumulativni međugodišnji pad za period januar-avgust sveden na 0,7 odsto, čemu je značajno doprinela i prerađivačka industrija.

U okviru spoljnotrgovinske razmene, u aprilu su i izvoz i uvoz bili smanjeni za više od četvrtine, u maju je taj pad bio tek simbolično redukovan. U junu i julu stopa međugodišnjeg pada je svedena na jednocifrenu, u avgustu je pad gotovo simboličan. Desezonirani podaci izvoza i uvoza i u junu i u julu su izrazito povećani, a u avgustu su skoro dostigli nivo proseka prethodne godine. Autori MAT, ipak, ističu da je oporavak spoljnotrgovinske razmene sporiji u odnosu na industrijsku proizvodnju.

Kako se ističe, zvanični podaci govore da je neto priliv stranih direktnih investicija u periodu januar-jul 2020. godine iznosio milijardu i 565 miliona evra što je za 29,4 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, ali nagoveštava da se i investicije oporavljaju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...