OPORAVAK SRPSKE PRIVREDE BOLJI OD OČEKIVANOG, ukazuju autori biltena MAT

IzdvajamoSrbijaVesti

8.9.2020 13:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OPORAVAK SRPSKE PRIVREDE BOLJI OD OČEKIVANOG, ukazuju autori biltena MAT OPORAVAK SRPSKE PRIVREDE BOLJI OD OČEKIVANOG, ukazuju autori biltena MAT
Nakon negativnog uticaja pandemije korona virusa na privrednu aktivnost, koji je uticao na njen veliki pad u aprilu i tek delimičan oporavak u maju... OPORAVAK SRPSKE PRIVREDE BOLJI OD OČEKIVANOG, ukazuju autori biltena MAT

Nakon negativnog uticaja pandemije korona virusa na privrednu aktivnost, koji je uticao na njen veliki pad u aprilu i tek delimičan oporavak u maju 2020, usledili su iznenađujući podaci za jun i jul, koji pokazuju da je oporavak daleko brži od onog sa kojim se računalo, navodi se u najnovijem Biltenu ,,Mesečne analize i trendovi”.

Ovaj zaključak se, pre svega, odnosi na međugodišnji porast industrijske proizvodnje u ova dva meseca i na osetnu redukciju pada spoljnotrgovinske razmene.

Nakon međugodišnjeg pada za 16,7 odsto u aprilu, međugodišnji  pad ukupne industrijske proizvodnje je usledio i u maju, ali je redukovan na 9,3 odsto. Kumulativni pad u periodu januar-maj izneo je 2,6  odsto. Međutim, u junu je ostvaren međugodišnji  porast za 2,7  odsto, u julu  za 0,4 odsto, tako da je kumulativni  međugodišnji pad za period januar-jul sveden na 1,4 odsto, navodi se u MAT. 

Presudna za dinamiku ukupne industrijske proizvodnje je dinamika proizvodnje prerađivačke industrije koja je, posle izuzetno velikog međugodišnjeg pada u aprilu za 20 odsto i za 9,4 odsto u maju, u junu povećana za 4,4 odsto i u julu smanjena za neznatnih 0,8 procenata.

Tako je  kumulativni pad za sedam meseci sveden sa 2,6 odsto, koliko je  iznosio za pet meseci, na 1,3 procenta.  

Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene, nakon međugodišnjeg rasta uprva tri meseca 2020. godine za 5,8 odsto, u periodu januar-jul iznosila  je nešto više od 22 milijarde evra, što je za 7,5 odsto manje  nego u istom periodu 2019. U celini, i u spoljnotrgovinskoj  razmeni  podaci nagoveštavaju oporavak, ali je on daleko sporiji od oporavka  industrijske proizvodnje, ističu autori MAT.  

U biltenu se takođe naglašava da je neto priliv stranih direktnih investicija  (SDI) u prvom pologudištu iznosio 1,46 milijardi evra što je za oko 350  miliona evra ili za 19,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...