OPORAVLJA SE AMERIČKA EKONOMIJA Smanjuje se broj nezaposlenih koji primaju državnu pomoć

IzdvajamoSvetVesti

2.10.2020 09:50 Autor: Ljiljana Begović 2

OPORAVLJA SE AMERIČKA EKONOMIJA Smanjuje se broj nezaposlenih koji primaju državnu pomoć OPORAVLJA SE AMERIČKA EKONOMIJA Smanjuje se broj nezaposlenih koji primaju državnu pomoć
U SAD se ekonomija polako oporavlja od posledica korona virusa. Broj Amerikanaca koji su se prijavili za pomoć za nezaposlene u poslednjoj nedelji septembra... OPORAVLJA SE AMERIČKA EKONOMIJA Smanjuje se broj nezaposlenih koji primaju državnu pomoć

U SAD se ekonomija polako oporavlja od posledica korona virusa. Broj Amerikanaca koji su se prijavili za pomoć za nezaposlene u poslednjoj nedelji septembra opao je na 837.000, pokazuju podaci Ministarstva rada te zemlje.

Ukupan broj građana koji primaju pomoć za nezaposlene opao je na 11,8 miliona.

Gotovo milion nezaposlenih Amerikanaca tražilo je pomoć svake nedelje u proteklih šest meseci, kada je kriza korona virusa dovela do nezapamćenog zaustavljanja američke ekonomije.

Najnoviji podaci pokazuju da je veliki broj ljudi koji je tokom pandemije izgubio posao uspeo da pronađe novo radno mesto ili da se vrati na posao koji su već obavljali.

Međutim, prema navodima ministarstva, desetine hiljada nezaposlenih građana potrošilo je novac koji im je odobren kao pomoć. Pojedini će, najverovatnije, korisiti i produženi program putem koga će im pomoć biti pružana i tokom naredna tri meseca.

Foto: Pixabay.com

Posao za vreme pandemije izgubilo 22 miliona ljudi

Kada je reč o neposrednim ekonomskim pokazateljima, potrošnja je tokom septembra bila u porastu. Prodaja nekretnina bila je učestalija tokom avgusta čemu su doprinele niske kamatne stope na odobrene kredite.

Međutim, brojke ukazuju da se ipak trošilo manje nego pre pandemije.

Brojnost građana kojima je iz nedelje u nedelju, u nedostatku posla, potrebna državna pomoć – prikazuje stanje američke ekonomije koja je, tokom pandemije izgubila 22 miliona radnih mesta.

Uglavnom je reč je o malim privrednicima, uslužnim delatnostima (hotelijerstvo, restorani, aviosaobaćaj, industrija zabave).

Papiri i digitron, novac pod stegom
Foto: Pixabay.com

Smanjuje se iznos novčane pomoći, borba sa lažnim i neispravnim prijavama

Milioni građana se od avgusta sa nezaposlenošću suočavaju sa znatno smanjenom sumom novčane pomoći, koja je pre isteka plana koji su odobrile američke vlasti iznosila 600 dolara nedeljno, piše AP, prenosi Tanjug.

Mnogi koji su izgubili radna mesta suočavaju se sa kašnjenjima isplate naknada za nezaposlene, pošto pojedine državne agencije pojačavaju napore u borbi protiv lažnih i eliminisanja neispravnih i neblagovremenih prijava.

Kalifornija je na dve nedelje stopirala obradu novih prijava, jer istražuje sumnje o mogućim prevarama i teži da smanji zaostatke u njihovim obradama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...