Nastavlja se trend otkupa prava na stvaralaštvo muzičkih legendi

Opus Dejvida Bouvija za 200 miliona dolara

KulturaLifestyleSvetVestiZanimljivosti

30.10.2021 11:34 Autor: Vladimir Jokanović 2

Opus Dejvida Bouvija za 200 miliona dolara Opus Dejvida Bouvija za 200 miliona dolara
Tekuća godina u muzičkoj industriji mogla bi da bude upamćena po velikom broju zaključenih ugovora o pravima na pesme legendarnih i popularnih izvođača. U... Opus Dejvida Bouvija za 200 miliona dolara

Tekuća godina u muzičkoj industriji mogla bi da bude upamćena po velikom broju zaključenih ugovora o pravima na pesme legendarnih i popularnih izvođača. U toku su pregovori o kupovini prava na opus Dejvida Bouvija (David Bowie), a cena njegovog kataloga procenjena je na oko 200 miliona dolara.

Prema navodima FT, koji se poziva na izvore uključene u pregovore, oni su već u „poodmakloj fazi“, kao i da je reč o maločas pomenutoj cifri, prenosi Music Business Worlwide. Ugovor bi, kako se navodi, obuhvatio više decenija, od albuma „Hunky Dory “ (1971), „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“ (1972) do „Let’s Dance“ (1983), uključujući „Alladin Sane“ (1973), „Heroes“ iz 1977. godine.

Ugovor predstavlja opšti trend kupovine muzičkih prava, koji se povećao sa porastom platformi za striming muzike kao što su Spotify i Apple Music. U međuvremenu, Primary Wave je kupio udeo u imovini legendarnog Binga Krosbija za prijavljenih 50 miliona dolara, kao i udeo u katalogu Lutera Vandrosa kao deo posla sa imanjem legendarne R&B zvezde za prijavljenih 40 miliona dolara.

Blackstone, jedan od najmoćnijih svetskih finansijskih igrača, potvrdio je da ulaže oko milijardu dolara u sticanje prava na muziku kroz partnerstvo sa Merck Mercuriadisom. Kobalt Capital je u međuvremenu potvrdio da je investicioni gigant KKR kupio portfelj KMR Music Royalties II za približno 1,1 milijardu dolara.

I, Apollo Global Management ulaže do milijardu dolara u firmu HarbourView. Music Business Worldwide, koju vodi Sherrese Clarke Soares, koja se bavi muzičkim pravima i medijskim sadržajem. Ovog meseca BMG je stekao ono što je nazvao „opsežan portfolio prava“ u vezi sa muzikom i imidžom Tine Tarner (Tina Turner), za šta je MBW procenio da bi muzičku kompaniju koštalo više od 50 miliona dolara.

Bob Dilan je, na primer, prodao ceo svoj katalog sa više od 600 pesama kompaniji Universal Music Publishing Group za 300 do 400 miliona dolara još 2019. godine. Kompanija Universal Music ima ogroman katalog autora, od Tejlor Svift (Taylor Swift) i Lejdi Gage (Lady Gaga), pa do Boba Dilana i Bitlsa (The Beatles).

Francuski DJ i producent David Geta (David Guetta) prodao je u junu svoj muzički katalog kompaniji Warner Music za 100 miliona dolara. Geta je tokom karijere prodao 50 miliona albuma, a Warner Music je otkupio prava na muziku koju je Geta snimio u poslednje dve decenije, kao i dogovor za buduća snimanja.

Kada je reč o Bouviju KKR i Blackstone su ključni igrači u ovoj sferi, koji plaćaju milijarde dolara za muzička prava, posmatrajući ih kao kreditnu imovinu. Warner Music Group nedavno je potpisala dugoročni ugovor o licenciranju sa Bouvijevim imanjem koji pokriva njegov snimljeni muzički katalog, ali trenutno nije jasno ko će kupiti Bouvijev katalog, prenosi Cityam.

  • Anna

    1.11.2021 #1 Author

    Dejvid Bouvi je jedan od pevača koji slušaju sve generacije. Njegova muzika je vanvremenska

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...