OSIGURANJE U SRBIJI STABILNO UPRKOS KRIZI Očekujemo dalje jačanje ovog sektora, kaže guvernerka Tabaković

BankeManifestacijeNovacOsiguranjeSrbijaU fokusuVesti

26.11.2020 10:42 Autor: Ljiljana Begović 0

OSIGURANJE U SRBIJI STABILNO UPRKOS KRIZI Očekujemo dalje jačanje ovog sektora, kaže guvernerka Tabaković OSIGURANJE U SRBIJI STABILNO UPRKOS KRIZI Očekujemo dalje jačanje ovog sektora, kaže guvernerka Tabaković
Sektor osiguranja u Srbiji, kao i sve druge delatnosti, nalazi se u nesvakidašnjem periodu zbog krize izazvane pandemijom, ali će uprkos tome zadržati svoju... OSIGURANJE U SRBIJI STABILNO UPRKOS KRIZI Očekujemo dalje jačanje ovog sektora, kaže guvernerka Tabaković

Sektor osiguranja u Srbiji, kao i sve druge delatnosti, nalazi se u nesvakidašnjem periodu zbog krize izazvane pandemijom, ali će uprkos tome zadržati svoju poziciju i dalje ojačati, naglasila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

„Verujem da imamo i znanja i volje i da će osiguranje zadržati svoju poziciju u budućnosti, ali i da će ojačati“, poručila je Tabaković, na otvaranju srpskih dana osiguranja u Aranđelovcu.

Foto:Tanjug/Zoran Zestić

Guvernerka je navela da je potreban neposredan dijalog svih učesnika kako bi se pokrenuli procesi aktivnosti za dobrobit osiguranja i privredne delatnosti.

„Pandemija je nametnula mnogo izazova kako da se nosimo sa ograničenjima zdravstvenih mera i kako organizovati poslovanje i obezbediti nesmetano obavljanje privrednih aktivnosti i sačuvati što veći broj radnih mesta, kao i stabilnost ukupnog finansijskog sistema“, naglasila je Tabaković.

Sačuvana finansijska stabilnost Srbije

Guvernerka je naglasila da je Narodna banka sačuvala monetarnu i fiskalnu stabilnost u doba pandemije i da paket preduzetih monetarnih i fiskalnih mera prevazilazi 12 odsto BDP.

Obezbeđeno je nesmetano funkcionisanje tržišta osiguranja, a ostvaren je neto pozitivan rezultat od 11,1 milijardi dinara.

„Za prva tri kvartala ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, ukupna premija osiguranja povećana za 2,2 odsto. Najviše su povećane premije kod imovinskog i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Ipak, ostvareni rast je manji od 10-godišnjeg proseka, što znači da se puni efekti pandemije mogu tek mogu očekivati“, upozorava Jorgovanka Tabaković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...