kritičan treći kvartal

Oštar pad dobiti i prihoda norveške energetske kompanije Equinor

Vesti

28.10.2023 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Oštar pad dobiti i prihoda norveške energetske kompanije Equinor Oštar pad dobiti i prihoda norveške energetske kompanije Equinor
Norveška energetska kompanija Equinor zabeležila je pad dobiti i prihoda u trećem kvartalu, ističući pad cene gasa sa izuzetno visokih nivoa u prošloj godini.... Oštar pad dobiti i prihoda norveške energetske kompanije Equinor

Norveška energetska kompanija Equinor zabeležila je pad dobiti i prihoda u trećem kvartalu, ističući pad cene gasa sa izuzetno visokih nivoa u prošloj godini.

Equinorova neto dobit potonula je u trećem tromesečju 73 odsto, na 2.5 milijardi dolara, pokazuje izveštaj o poslovnim rezultatima. Ukupan prihod i ostala primanja pali su 40 odsto na 26,02 milijarde dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Slabiji rezultati uglavnom odražavaju pad cena gasa s izuzetno visokih nivoa u prošloj godini. Naftni i gasni div navodi da je u trećem tromesečju proizveo dva miliona barela ekvivalenta nafte dnevno, jedan odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Proizvodnja tekućih ugljovodonika porasla je 12 odsto, dok je prosečna cena te kategorije proizvoda na nivou grupe beležila gotovo isti procentni pad, na 80,3 dolara po barelu, koji sadrži 159 litara.

Proizvodnja gasa smanjila se 13 odsto zbog radova na održavanju postrojenja i zatvaranja polja Nyhamna i Troll A. Njegova cena je ipak na evropskom tržištu bila tri četvrtine niža nego u prošloj godini, naveli su iz Equinora.

Kompanija je u ažuriranim prognozama prepolovila očekivanu stopu rasta proizvodnje u ovoj godini na oko 1,5 odsto, ističući neplanirane gubitke u dosadašnjem toku godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...